Published On: Ned, srp 25th, 2021

Izetbegović: Ne vjerujem da će se HDZ usuditi blokirati izbore, pretežak je to teret, mogao bi im slomiti kralježnicu

Šef SDA je za Faktor komentirao aktualne političke teme, između ostalog dolazak novog visokog predstavnika i izmjene izbornog zakona.

U vezi preuzimanja dužnosti novog visokog predstavnika  Izetbegović vjeruje da Bonske ovlasti neće biti zadugo upotrijebljene, „da će biti sačuvane za neke teške situacije i krize do kojih, nadam se, neće doći“.

– Gospodin Schmidt je principijelan i odlučan političar, ima i novu odlučnost zemalja PIC-a uz sebe, naravno i posebnu podršku Njemačke, tako da sam uvjeren da će naći način da nametne autoritet OHR-a bez potezanja dramatičnih mehanizama poput Bonskih ovlasti – smatra Izetbegović.

Podsjetio je da visoki predstavnik ima obvezu osigurati neometanu implementaciju civilnog aspekta Daytonskog mirovnog sporazuma, a izbori su jedan od vitalnih aspekata.

– Izbora će morati biti, ne vjerujem da će se HDZ usuditi da nakon protuustavne i protuzakonite blokade procesa u Federaciji BiH u kojoj nas drži skoro tri godine, pokušati praviti opstrukciju izbornog procesa i blokirati čitavu državu. Bilo bi to previše. Pretežak je to teret, mogao bi slomiti kralježnicu svakome tko ga pokuša preuzeti – rekao je, između ostalog, Izetbegović u intervjuu za Faktor.

U vezi s prioritetima u izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva, smatra da je prioritet očuvanje balansa etničkog i građanskog principa na kojem je ustanovljen Daytonski sporazum.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x