Published On: Čet, srp 16th, 2015

Izetbegović: Pravo referendumsko pitanje građanima RS treba glasiti: „Podržavate li katastrofalne rezultate desetogodišnje vladavine Milorada Dodika

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović pozvao je sve probosanski orjentisane stranke da se ujedine i da se suprotstave referendumu Milorada Dodika o Tužiteljstvu i Sudu BiH, javlja bh. tiskovna agencija Patria. On je također pozvao i međunarodnu zajednicu da iskoristi svoje ovlasti i zaustavi daljnju razgradnju BiH

Izetbegović je na konferenciji za novinare u Sarajevu kazao da je referendum o Tužiteljstvu i Sudu BiH koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske najveća destrukcija Bosne i Hercegovine nakon Dejtonskom mirovnog sporazuma do danas.

– Milorad Dodik svojom retorikom već skoro deceniju destabilizira BiH. On već niz godina bezuspješno pokušava ukine ili ograniči Sud BiH na teritoriji RS-a, jer ga je strah da će jednog dana pred tim sudom morati odgovarati za kriminal i korupciju koji su počinjeni tijekom njegove vladavine – rekao je Izetbegović. Dodao je da Dodik vodi jednu sebičnu igru, proizvodeći sukobe i krizu kako bi skrenuo pažnju sa teške ekonomske situacije u kojoj se nalazi RS, a koju je proizvela Dodikova vladavina i za koju predsjednik RS-a sada nema rješenje.

– Činjenice govore da građani RS-a nikada nisu živjeli teže – rekao je Izetbegović.

On je novinarima još jednom potvrdio da će u srijedu otputovati u Beograd gdje će se sastati sa srbijanskim premijerom Vučićem.

– Vučića je potrebno ohrabriti da nastavi s pomirljivom retorikom koju je započeo – rekao je Izetbegović. Na pitanja novinara o krizi u Vladi Federacije BiH Izetbegović je rekao da SDA radi na uspostavljanju novih koalicinih partnera, koji će stabilizirati rad Vlade Federacije BiH, piše NAP.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare