Izetbegović: Pravo referendumsko pitanje građanima RS treba glasiti: „Podržavate li katastrofalne rezultate desetogodišnje vladavine Milorada Dodika

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović pozvao je sve probosanski orjentisane stranke da se ujedine i da se suprotstave referendumu Milorada Dodika o Tužiteljstvu i Sudu BiH, javlja bh. tiskovna agencija Patria. On je također pozvao i međunarodnu zajednicu da iskoristi svoje ovlasti i zaustavi daljnju razgradnju BiH

Izetbegović je na konferenciji za novinare u Sarajevu kazao da je referendum o Tužiteljstvu i Sudu BiH koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske najveća destrukcija Bosne i Hercegovine nakon Dejtonskom mirovnog sporazuma do danas.

– Milorad Dodik svojom retorikom već skoro deceniju destabilizira BiH. On već niz godina bezuspješno pokušava ukine ili ograniči Sud BiH na teritoriji RS-a, jer ga je strah da će jednog dana pred tim sudom morati odgovarati za kriminal i korupciju koji su počinjeni tijekom njegove vladavine – rekao je Izetbegović. Dodao je da Dodik vodi jednu sebičnu igru, proizvodeći sukobe i krizu kako bi skrenuo pažnju sa teške ekonomske situacije u kojoj se nalazi RS, a koju je proizvela Dodikova vladavina i za koju predsjednik RS-a sada nema rješenje.

– Činjenice govore da građani RS-a nikada nisu živjeli teže – rekao je Izetbegović.

On je novinarima još jednom potvrdio da će u srijedu otputovati u Beograd gdje će se sastati sa srbijanskim premijerom Vučićem.

– Vučića je potrebno ohrabriti da nastavi s pomirljivom retorikom koju je započeo – rekao je Izetbegović. Na pitanja novinara o krizi u Vladi Federacije BiH Izetbegović je rekao da SDA radi na uspostavljanju novih koalicinih partnera, koji će stabilizirati rad Vlade Federacije BiH, piše NAP.