Published On: Sri, pro 28th, 2016

IZETBEGOVIĆ: Dodik je prešao crvenu liniju

SARAJEVO – Na današnjoj tradicionalnoj novogodišnjoj press konferenciji SDA koja je održana u Sarajevu, predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović rezimirao je pregled najvažnijih događanja u 2016. godini u BiH, piše AID.
Izetbegović je govorio o pozitivnim i negativnim stvarima, te o budućnosti države.
Govoreći o negativnom trendu rekao je da su ovaj period obilježili potezi vodstva RS, a da je predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik prešao crvenu liniju.
Za Izetbegovića najpozitivniji iskorak u 2016. je predaja aplikacije za članstvo u EU u veljači, koja je „ u narednih pola godine postala kredibilna i ozbiljna“.
Dobijanjem upitnika Europske komisije 9. prosinca, kaže Izetbegović, pokrenut je napokon osmogodišnji integracijski zastoj. Također, spomenuo je i usvajanje Pregleda obrane kao strateškog dokumenta koji će približiti BiH ka NATO-u.
-Potpuna integracije u EU i NATO je najbolji način za postizanje sigurnosti i prosperiteta BiH, kazao je Izetbegović.
Predsjednik SDA istakao je da Dodik nacionalizmom pokušava odvući pažnju sa teškog stanja u RS.
Ova rečenica je super, ona znači da se SDA odrekla nacionalizma?
-Dodik i Čović su najavili zajedničku inicijativu o Ustavnom sudu BiH. Ona za cilj ima uklanjanje prepreka za cilj SNSD-a 2018. godine, a to je raspisivanje referenduma za odcjepljenje RS iz BiH. To SDA neće dozvoliti, poručio je Izetbegović.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>