Published On: Uto, ruj 12th, 2017

IZETBEGOVIĆ: Čović u Zagrebu iznio stavove suprotne stavovima Predsjedništva BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, na jučerašnjem sastanku s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, iznio je stavove koji su suprotni službenim stavovima Predsjedništva BiH, priopćeno je iz Ureda bošnjačkog člana Predsjeništva BiH.

Postupajući na taj način, Čović je, tvrdi Izetbegović, doveo u zabludu i bosanskohercegovačku i hrvatsku javnost.

Nije istinita tvrdnja da „što se tiče institucija BiH, nema nikavih formalno-pravnih smetnji za izgradnju Pelješkog mosta“. Stvari su upravo obrnute, tvrdi bošnjački član Predsjeništva BiH.

Podsjeća Dragana Čovića na službeni stav Predsjedništva BiH iz 2007. godine, koji je jednoglasno usvojen i koji  glasi: „Bosna i Hercegovina je protiv izgradnje mosta do rješavanja otvorenih pitanja vezanih za identificiranje morske granične crte između dvije države“. O navedenom stavu su tada obaviješteni i najviši dužnosnici Republike Hrvatske.

-Dragan Čović, kao trenutni predsjedavajući Predsjedništva BiH, ima ustavnu obavezu zastupati službene stavove i interese BiH. Svako drugačije postupanje predstavlja zloporabu službenog položaja. Nedopustivo je da predsjedavajući Predsjedništva BiH, umjesto obvezujućeg zastupanja interesa BiH, zastupa interese druge države i nastoji opravdati postupke Hrvatske koji predstavljaju udar na suverenitet BiH i u suprotnosti su sa Konvencijom UN-a o pravu mora i dugoročnim interesima BiH, priopćeno je iz Ureda bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića./HMS/