Published On: Uto, ruj 12th, 2017

BLIC: Dodik ispunio dva ključna uvjeta američkih diplomata za skidanje s “crne liste”

Odlaganjem referenuma o neovisnosti Republike Srpske i prošlogodišnjim pojavljivanjem u Tužiteljstvu BiH Milorad Dodik je ispunio dva ključna zahtjeva zamjenika pomoćnika državnog tajnika SAD-a, Hoyta Briana Yeea, tvrdi beogradski Blic.

Dodik je za oko pola godine, kako navodi list, ispunio dva ključna zahtjeva koja su pred njega postavili zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Hoyt Brian Yee i američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack,  prije nego što je uvršten na crnu listu SAD.

List podsjeća da je Dodik krajem prošle godine rekao da je s američkim diplomatom  telefonom razgovarao i da je američki diplomata od njega tražio da se pojavi u Tužiteljstvu BiH zbog sudskog procesa koji se vodio zbog održavanja referenduma o Danu RS.

Drugi ključni zahtjev Dodiku je, prema pisanju lista, bio da se odrekne referenduma o statusu RS koji je SNSD najavio za 2018. godine.

Iako je Dodik tvrdio da neće prihvatiti uvjete američkih diplomata, list podsjeća da se u Tužiteljstvu BiH u Sarajevu pojavio samo nekoliko dana nakon što je to od njega tražio Hoyt Brian Yee.

Prošlog vikenda SNSD i Dodik su pokazali spremnost da ispune i drugi zahtjev američkih diplomata koji se tiče referenduma o statusu RS.

Blic, pozivajući se na analitičare, navodi da Dodik ovim pokušava vratiti naklonost Zapada i pokazati se kao “igrač razuma”.

Podsjetimo da su SAD uvele sankcije predsjedniku RS Miloradu Dodiku, stavljajući ga na crnu listu “nepoželjnih” osoba./SB/HMS/