Published On: Čet, svi 26th, 2022

Izborom SIP-a prekršeni su Ustav BiH i Izborni zakon

Odvjetnik Branko Ristić uložio je žalbu na prvostupanjsku odluku Suda BiH koji je odbio žalbu razriješenog člana Središnjeg izbornog povjerenstva Novaka Božičkovića da je postupak imenovanja tog tijela proveden nezakonito, uz kršenje natječajne procedure, a time i samoga Izbornog zakona te Ustava BiH, piše Večernji list BiH.

Diskriminacija kandidata

Naime, prvostupanjskom je odlukom Sud BiH nakon dvije godine odbacio žalbe troje kandidata koji su se natjecali za poziciju članova SIP-a. Oni tvrde kako zbog izravnog izbora kroz Zastupnički dom preko papirića na kojemu su pisala imena kandidata zapravo nisu imali prostora uopće sudjelovati u izboru čak i unatoč tome što su ispunjavali sve uvjete. Odvjetnik Ristić inzistira na poštivanju uvjeta natječaja.

– Da je pobijana presuda poklonila iole dužne pozornosti činjeničnim navodima tužbe Novaka Božičkovića pravnim pitanjima koja se javljaju, nesumnjivo bi bila u poziciji da slijedom obveze ispitivanja tužbenih navoda, ali i obveza postupanja po službenoj dužnosti postavi odgovarajuća pitanja; je li odluka donesena kao proizvod zakonom predviđene procedure po javnom natječaju, jesu li se sve zainteresirane osobe mogle prijaviti na natječaj (osnovno ustavno pravo građana), potječu li izabrani članovi upravo iz reda naroda kako to predviđa natječaj, a zapravo bi se imalo odgovoriti na sva hipotetička pitanja po točkama kako ih kao uvjete za ostvarenje natječajne procedure za izbor i imenovanja taksativno postavlja javni natječaj – stoji u žalbi upućenoj Prizivnom odjelu Suda BiH. Odvjetnik tvrdi kako su takvim izborom prekršeni Ustav BiH i Izborni zakon.

– Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH je postupkom donošenja odluke o izboru i stupanju na dužnost i prestanku dužnosti članova SIP-a BiH derogirao Ustav BiH i Izborni zakon BiH, onemogućujući zainteresiranim osobama da sudjeluju u natječajnoj proceduri i budu birani te, s druge strane, bez ikakve provjere na sjednici na kojoj je odlučivao, izabrao članove SIP-a za koje nije utvrdio postojanje uvjeta za izbor imenovanje, kao ni eventualne smetnje za izbor i imenovanje za sve pojedine novoizabrane članove.

Prešućen zakon

Sporna odluka nesumnjivo je nezakonita, što prvostupanjsko suđenje u potpunosti prešućuje jer autonomno postupanje Parlamenta ne znači i da on ima prava kršiti zakone i Ustav. Suprotno od iznesenog i mimo ikakve komparativne analize, osporavana sudska odluka jednostavno konstatira da natječajna procedura nije provedena na zakonom predviđen način – smatra odvjetnik.

guest
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Sa muslimanima bi se i mogli dogovoriti oko svega ,ali manjina bošnjaci prave svima probleme .
Onii su manjina nastala u ratu ,a sad žele imati vlast nad većinom.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Ne samo vlast nad vecinom, nego bi oni jos i 77% krscanske zemlje.

Njemačko Turski maligni utjecaj
Njemačko Turski maligni utjecaj
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Zašto 77? Neka bude 100% kao prije Turske agresije na prostore danasnje BiH. Ono sto je okupirano macem i protjerivanjem i ubijanjem, nabijanjem na kolac mora biti vraćeno 100%. Ne mogu se potvrditi rezultati agresije i etničkog ciscenja otomanskog carstva u suradnji sa domaćim izdajnicima

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

I Hrvati su izdani od kriminalnog,nelegalnog,izdajničkog sip-a.A što očekivati od sejdinih janjičara kao što su tzv hrvati bakakar i sekretar mišković sve kriminalci uzurpatori,izdajnici prokleta im bila svaka marka.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Krenimo od Hamdije i HDZ-a prema dole.

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Najprije nezakonito imenuj CIK-SIP, pa onda nezakonito provedi izbore sa tim istim CIK-SIP… u konačnici- jeli izborni rezultat na takve okolnosti zakonit ?

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Švabo kaže da.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Šta ima švabo sa BIH ,osim ako nismo protektor .
Izgleda da jesmo ,nemamo svoju valutu ,svoju zastavu ,himna bez teksta ,sve nam je nametnuto . Imamo kmečanje muslimana MZ ,ne znaju se sami ni popišati bez tuđe pomoći.
Sve smo samo nismo država.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Da, ali ako Hamdija i HDZ kazu da nam je tako dobro ……

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
1 mjesec prije

Mi muslimani ćemo ga DOKITI narednih 50 god

Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  Ujko MAČEK
1 mjesec prije

Ni srpska ni HRVATSKA vec muslimanska…

UZPOVAC
UZPOVAC
Šta ti kažeš na ovo?  Đikan
1 mjesec prije

Šta? Možda misliš na džamiju? bit će da je tako.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  UZPOVAC
1 mjesec prije

Ne, misli na Anadoliju.

Srbče
Srbče
1 mjesec prije

Ovo više postaje smiješno koliko bošnjaci krše Dejton i zakon BiH.Očigledno da je žele srušiti i uvesti svoju vlast opet.Ali zaboravljaju da je BiH podjeljena zemlja i da svaki kanton može da živi za sebe.Znači većinski Hrvatski kantoni mogu preko noći da uvedu Herceg Bosnu ako se rušenje BiH nastavi i ako bi Bošnjaci preuzeli sve institucije BiH.Bošnjaci su naj veća opasnost za BiH.

UZPOVAC
UZPOVAC
1 mjesec prije

Ovo je predobro… nelegalni cik nelegalni izbori znači i nelegalna eventualna vlast. sve bolje od boljega…
ovo baš netko se trudi da se ovaj protektorat raspadne.

Hrvatsko-srpsko-hrvatsko-srpski
Hrvatsko-srpsko-hrvatsko-srpski
Šta ti kažeš na ovo?  UZPOVAC
1 mjesec prije

Samo razvaljuj Frankenstajna pobro gdje god stignes.

Srbče
Srbče
Šta ti kažeš na ovo?  Hrvatsko-srpsko-hrvatsko-srpski
1 mjesec prije

Nije ovo frankeštajn ovo je dobra zemlja samo treba napraviti 3 entiteta tjj ukinuti kantone u federaciji i napraviti dva entiteta.Promjeniti naziv države jer neće ljudi da budu bosanci,mi smo savez 3 naroda pa pošto je Silajdzič predlagao da RS dobije ime BHS ja predlažem da to bude ime za BiH.I da imamo svoj BHS jezik koji je ustoličen u Hagu.A za glavni grad bi morao biti distriht Brčko.Jer sarajevo je izgubilo svaki legitimitet.Svo zlo iz sarajeva dolazi.Uvukli su nas u 4vorogodišnji rat a isti sporazum su na sto dobili 1992 i nisu potpisali.

Srbče
Srbče
Šta ti kažeš na ovo?  UZPOVAC
1 mjesec prije

PA Bošnjaci su korumpirali sve.Cilj im je da sruše dejton i dovedu biH pred raspad.E sad jedino ne znam dali im je cilj da zauzmu cijelu BiH ili će im biti dosta Federacija.U svakom slučaju Hrvatima se loše piše.NATO im treba kako bi odvojili Srbiju i Rusiju od bih vojno.Jer Rusija će sigurno stati na razgraničenje federacije i RSa.Isto kao u Moldaviji izmedju Ukraine i Moldavije.I postoji plan za to.

UZPOVAC
UZPOVAC
Šta ti kažeš na ovo?  Srbče
1 mjesec prije

Hrvatima se ne piše loše nikako. Upravo je ovo sada vrhunac krize koji će preusmjeriti dešavanja u Federaciji u korist Hrvata. Slučajno znam da hrvatski političari nisu od rata bili odlučniji da ovo izvedu do kraja jedino Čović je onaj koji pokušava usporiti ili ići linijom slabijeg otpora.
ne znam kakve Rusi imaju planove ali je totalno nerealno očekivati da bi oni bili bilo kakav faktor ovdje jer jedva izlaze na kraj sa Ukrajinom. ne vidim baš nikakvu mogućnost da uopće prelete zemlje NATO saveza i izvrše nekakvu invaziju. To je presmiješno.

Srbče
Srbče
Šta ti kažeš na ovo?  UZPOVAC
1 mjesec prije

Hrvati moraju biti protiv NATOa baš kao Srbi.JEr ulaskom u NATO bošnjaci pokušavaju da spriče Srbe i Ruse da vojno djeluju u BiH.Za hrvatsku ne znam dali bi smjela pošto je članica,ali postoje primjeri da ćlanice djeluju bez pitanja na neke zemlje koje nisu u NATOU recimo Turska to radi,Ali ne smije napasti članicu NATOA.O tome se radi.Tu igru igraju bošnjaci da ovoje Hrvatsku Srbiju,i Rusiju od BiH.Ako to uspiju možeš očekivati rat u BiH.GARANTOVANO.A to za Ruse dali mogu preletjeti NATO zemlje.PA mogu itekako,zar nisu došli u Srbiju sa nekoliko aviona i opremom na vojnu vježbu,zar kina nije 3 dana dostavljala vojnu opremu preko NATO zemalja Srbiji.Nema prepreka u vazduhu.Oni će da lete ako im se naredi.A NATO neka ruši ako smije.A ne smije ni po medjunarodnim konvencijama.Vazdušni prostor je medjunarodni.

UZPOVAC
UZPOVAC
Šta ti kažeš na ovo?  Srbče
1 mjesec prije

Upravo suprotno Hrvati moraju inzistirati na Tome da BiH uđe u NATO. onda se otvaraju različite mogućnosti jer se ne može u NATO bez da se zadovolje zahtjevi Hrvatske strane.
Što se tiče vježbi Rusa sa Srbijom naravno da je to potpuno druga priča i da po međunarodnim zakonima ne smije to NATO sprječavati međutim invazija na BiH budi siguran bila bi spriječena itekako. prvo ne mogu oni prebaciti snage preko NATO država da bi opadali u neku drugu državu sa agresivnim namjerama. drugo vođenje rata u BiH od strane Rusa je nemoguć i sa strane logistike. shvati da su Bosna i Hercegovina i Srbija okruženi sa svih strana NATO zemljama.
sačekaj još par mjeseci pa ćeš se možda iznenaditi kada i Srbija uvede sankcije Rusii. Za Rusiju je nemoguća misija intervencija u BiH. na kraju krajeva Rusi ne mogu nikako vojno da se suprostave NATO-u.

maya elijah
maya elijah
1 mjesec prije

Od muža sam se razdvojila prije tri godine. Među nama nije bilo komunikacije. Obitelji i prijatelji su mi savjetovali da se opustim i zaboravim na brak i da nastavim dalje u svom životu. Nisam se htjela udati za nekog drugog jer duboko u sebi još uvijek volim svog muža. Toliko sam patila od boli i zbunjenosti da sam na internetu pročitala preporuku o tome kako je dr. Alaba ponovno spojio razoreni brak uz pomoć svojih duhovnih moći. Neprestano sam čitala toliko svjedočanstava o tome kako je pomogao stati na kraj razvodu i vratiti bivše voljene ljude i moja vjera se obnovila. Odmah kontaktiram dr. Alabu nekoliko minuta kasnije on mi je odgovorio i dao mi upute što da radim, nakon što sam ispunila traženi uvjet dva dana nakon rituala, čarolija mi je promijenila život oko mog muža da doza ne razgovara sa mnom. Dva dana me zvao usred noći plačući i ispričavajući se da je to djelo demona, pa sam još uvijek zadivljena ovim čudom pa mu opraštam. Sada je moj brak sada u ravnoteži. Ritual dr. Alabe je odlično funkcionirao i moj brak je jači nego prije, i ništa nas više ne može razdvojiti. Posjetio sam toliko stranica da sam tražio pomoć, bilo je beznadno dok se nisam povezao s dr. Alabom, pravim čovjekom koji mi je pomogao da oporavim svoj razoreni brak ako imaš sličan problem u braku, želiš da te muž ili žena vole opet. , Imate nekoga koga volite i želite da vas on ili ona voli zauzvrat, imate izazov u svom životu, predložak čarolije dr. Alabe je rješenje i odgovor na vaš problem, whatsapp/viber s njegovim telefonskim brojem: +1(425) 477-2744, Kontaktirajte ga danas slanjem e-pošte na dralaba3000@gmail.com. Ne dopustite nikome da vam oduzme supružnika.

UZPOVAC
UZPOVAC
Šta ti kažeš na ovo?  maya elijah
1 mjesec prije

Ha ha ha ha ha

de reci imali budala da se prime na ovo tvoje? Može li se uzet kinta?