IZBORNI POBJEDNIK Plenković čestitao novom austrijskom kancelaru Kurzu

Hrvatski premijer Andrej Plenković uputio je u ponedjeljak čestitku Sebastianu Kurzu povodom njegovog imenovanja za novog austrijskog saveznog kancelara, priopćila je služba za odnose s javnošću hrvatske vlade.

“U ime Vlade Republike Hrvatske, kao i u moje osobno ime, srdačno Vam čestitam povodom imenovanja na dužnost saveznog kancelara Republike Austrije te Vam želim uspjeh u obavljanju Vaše odgovorne i važne dužnosti”, stoji u čestitci, prenosi Hina.

“Hrvatska i Austrija imaju dugu tradiciju prijateljskih i bliskih političkih, gospodarskih i kulturnih odnosa. Međusobno se smatramo susjedima i stojimo kao dvije prijateljske države jedni uz druge u Europskoj uniji i drugim međunarodnim forumima”, istaknuo je hrvatski premijer izrazivši uvjerenost da će dvije zemlje u budućnosti dodatno ojačati prijateljske odnose i učvrstiti veze.

Nova austrijska koalicijska vlada, sastavljena od konzervativaca i populističkih desničara, prisegnula je u ponedjeljak pred predsjednikom Alexanderom van der Bellenom.

Tridesetjednogodišnji konzervativac Sebastian Kurz (Austrijska narodna stranka – OVP) postao je namlađi kancelar u povijesti Austrije i najmlađi šef neke europske vlade.