Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

IZBORI ZA EU PARLAMENT: Trenutno najvažniji događaj za Hrvate u BiH

Must Read

Opći izbori u BiH u listopadu o.g. jesu najvažniji ovogodišnji politički događaj za Hrvate u BiH, ali predstojeći izbori za EU parlament (25.5.) također imaju ogromno značenje. Naime, svojom zadnjom rezolucijom o BiH Europski je parlament postao jedinom međunarodnom institucijom koja je konačno sagledala centralni problem u FBiH i u BiH  – “hrvatsko pitanje” – i ukazala na učinkovite načine njegova rješavanja. EU parlament je time ujedno postao i jedinim saveznikom Hrvata u BiH na međunarodnoj sceni.

Europska unija odavno se bavi Bosnom i Hercegovinom. U to spada priznanje zemlje kao “potencijalnog kandidata” za članstvo u EU (Tesaloniki 2003.) te Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju iz 2008. koji je ratificiran 2010., ali još nije stupio na snagu. Europska komisija (EK) i Europski parlament (EP) su dvije institucije EU koje su se uglavnom do sada kako-tako bavile BiH.

 

______Petar Bilobrig l Poskok.info

 

Europska komisija (EK)

Glavni dokument u kojem Komisija iznosi svoje viđenje i procjenu stanja BiH je godišnje izvješće o napretku BiH.  Međutim, ako se pođe od priznate činjenica da je učinkovito političko ustrojstvo svake zemlje temelj za bilo koju vrstu napretka (gospodarskoga, socijalnoga…), onda valja reći kako se EK u niti jednom od dosadašnjih izvješća nije niti osvrnula na temeljni problem BiH. Najbolji je primjer za to izvješće EK za 2011. kada je, kako je opće poznato i priznato, u FBiH uspostavljena nelegalna i nelegitimna platformaška vlada. U poglavlju dotičnoga ivješća EK o vladavini prava u BiH o tom kršenju prava nema ni slova ni riječi. Ukratko, EK do danas nije ni dotakla temeljni problem ove zemlje: nerješeno nacionalno pitanje koje je kulminiralo u obespravljenju hrvatskoga naroda u FBiH.

Jedini, iako sitan i privremen uspjeh EK polučila je u 1.11.2013. nakon mukotrpnih pregovora koje je u Briselu predvodio europski povjerenik Stefan Füle s vođama glavnih bh. političkih stranaka koji su potpisali šest načela za rješenje problema Sejdić-Finci. Jedno od načela glasilo je da nitko nikome (više) neće nametati političke predstavnike. Međutim, bošnjački su političari svoje potpise i sporazum već po povratku u Sarajevo omalovažili, a potom i obezvrijedili. U parlamentu BiH čak su onemogućili raspravu o Rezoluciji EU parlamenta u kojoj se pozdravlja dotični dogovor iz Brisela. S druge strane, EK nije poduzela nikakve napore, a kamoli vršila pritisak na bošnjačke političare da se drže dogovorenih i potpisom prihvaćenih načela.

Europski parlament (EP)

Europski parlament u svojim redovitim godišnjim rezolucijama o BiH također se nije doticao stvarnoga političkoga problema. Osim u ovoj zadnjoj 2014. u kojoj je BiH konačno dobila savjet kako izići iz krize i krenuti prema EU. Rezolucija je naime izričito ukazala na pogubnost unitarističko-centralističkih težnji te nužnost federalizacije zemlje i legitimnog predstavljanja u strukturama vlasti. Osim toga, u rezoluciji se pozdravlja šest točaka sporazuma u Briselu od 1. listopada 2013. i ujedno žali što centralističke snage opstruiraju njegovu provedbu. Također se ističe značaj ustavne reforme kao ključnog dijela preobrazbe BiH u funkcionalnu državu, a od Federacije BiH traži da razmotri mogućnost spajanja nekih županija. Stoga nije ni čudo da su bh. mediji te dijelove rezolucije jednostavno prešutjeli, a bošnjačke stranke u parlamentu jedinstveno odbile raspravu o Rezoluciji.

Europski je parlament dakle za sada jedino tijelo EU koje je neizravno, ali jasno podržalo hrvatske legitimne zahtjeve u BiH i u njihovom ostvarenju prepoznalo pravi i jedini put za cijelu BiH.

Očito je i svima nama poznato da ovaj preokret u razmišljanju i zaključcima EP ne bi bio moguć bez aktivnoga lobiranja hrvatskih euro-parlamentaraca. Posebice onih iz HDZ, stranke koja je aktivni član najveće parlamentarne grupe u EP tj. Europske pučke stranke (EPP).

Zato je za Hrvate u BiH od ogromne važnosti da ono što je tek započeto ne padne u zaborav, da ovaj učinjeni zamah ne oslabi, nego da ga novoizabrani parlamentarci preuzmu, dorađuju i unapređuju. EU parlament naime iz dana u dan biva sve jačom i utjecajnijom institucijom u EU.

Iz toga proizlazi i nužnost da se registriramo i iziđemo na ibore za EP i glasujemo za one koji će nas najbolje predstavljati. Naravno da bi nam bilo veoma važno kad bismo hrvatsku kandidatkinju iz BiH, Željanu Zovko, uspjeli izabrati u tu grupu.

Hrvati u BiH za to nažalost imaju ograničene mogućnosti zbog premalog broja biračkih mjesta. Ali zato posebno Hrvati iz BiH koji živite u Republici Hrvatskoj, ali i inozemstvu iziđite na izbore i glasujte za one koji će nas i dalje najbolje predstavljati! 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -