IVO TOMAŠEVIĆ: Papin dolazak znak katolicima da je cijela Katolička crkva s njima

Papa je vjerski poglavar i svaki njegov posjet uvijek je prije svega kao poglavara Katoličke crkve. Zato on i dolazi ohrabriti katoličku zajednicu u BiH, rekao je Tomašević.

Papa Franjo nije slučajno izabrao Bosnu i Hercegovinu. On slijedi Božju logiku, a Bog je uvijek na strani malenih, poniznih, bolesnih, kazao je u razgovoru za “Dnevni avaz” generalni tajnik Biskupske konferencije BiH Ivo Tomašević.

Značaj posjete

– Papin posjet je poziv da nadvladamo logiku vladavine jakih i logiku brojki, kao i logiku prema kojoj ima smisla živjeti samo tamo gdje je netko većina. Snaga i veličina jakih, moćnih i više brojnih mjeri se time koliko su spremni svoju snagu staviti u službu ostvarenja malenih, slabih, bolesnih… Jer Bog tako radi. On dolazi probuditi naše savjesti da vidimo manje i slabije pored sebe, a to se posebno odnosi na one koji imaju moć i vlast u bilo kojem smislu, govori Tomašević.

Dodaje kako svatko od nas treba u skladu sa svojim mogućnostima doprinositi i ugraditi svoj kamenčić da nam već danas bude bolje.

– Papa je vjerski poglavar i svaki njegov posjet uvijek je prije svega kao poglavara Katoličke crkve. Zato on i dolazi ohrabriti katoličku zajednicu u BiH. To je posebno značajno u vremenu kada mladi, i to ne samo katolici nego i druga mladež, ne vide svoju budućnost u BiH, kaže Tomašević te dodaje da je stoga ova posjeta i od državne važnosti.

Ističe i da je Papin dolazak znak katolicima da je cijela Katolička crkva s njima.

– To im je poziv da vole svoju zemlju BiH, da je grade s drugima i drugačijima kao svoju zajedničku kuću u kojoj će svako moći živjeti u svom identitetu u svakom njenom dijelu. U isto vrijeme, to je poziv na dijalog i to na svim razinama. Taj dijalog potreban je ne samo s drugima i drugačijima nego i unutar pojedine vjerske i etničke zajednice, ističe Tomašević.

Zato, kaže, Papa i dolazi ohrabriti na dijalog, a međureligijski dijalog trebao bi biti uzor i za razgovor na političkoj i na drugim nivoima.

Probuditi ljubav

-Bog je izabrao da se rodim u ovoj domovini i to je za mene najbolja i najljepša zemlja na svijetu. Tu sam rođen i nastojim ovu zemlju graditi s drugima i drugačijima koje je Bog poslao na moj životni put. Katolici, koji su najvećim dijelom Hrvati, ali i svi drugi, imat će u BiH perspektivu samo ako je budu voljeli. Ljubav prevladava brojne poteškoće i iznalazi brojna dobra rješenja – ističe Tomašević.

Uvjeren je, stoga, da će Papina posjeta u mnogima probuditi tu ljubav, kao i da ćemo mi u BiH imati još više prijatelja u svijetu koji će nam pomoći da se zajedno ostvarimo u toj ljubavi u ovoj BiH.