IVANIĆ: Stupanje na snagu SSP je iskorak ka objedinjavanju europskog i bh. tržišta

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić ne očekuje da će sutrašnjim stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH s Europskom unijom (EU) doći do spektakularnih promjena, ali ističe da će doći do veće stope u objedinjavanju europskog i bh. tržišta.

– Doći će do određenog ukidanja malih carinskih barijera i s jedne i s druge strane i stvorit će se pretpostavke da se napravi prvi isporak ka objedinjavanju tržišta EU i BiH – pojasnio je Ivanić večeras u izjavi za banjalučku Alterantivnu televiziju.

Podsjetio je da se taj sporazum i do sada dobrim dijelom primjenjivao, iako nije stupio na snagu u punom kapacitetu te da se u ranijem periodu pokazalo da je dio privrede koji je bio okrenut izvozu lakše preživio poremećaje posljednjih godina.

– Ako i dalje postoje blokade za izvoz proizvoda iz BiH u zemljama okruženja, jedini način je da zaustavimo uvoz proizvoda iz zemlje koja ne dozvoljava prolaz našem proizvodu – rekao je Ivanić.

Ivanić kaže da BiH ima političku snagu za takve poteze i da bi on uzvratio istom mjerom bez obzira o kojoj zemlji je riječ.

I ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je večeras rekao da stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU-om predstavljati novu fazu odnosa BiH s EU.

– I ranije smo rekli da se ne radi o nečemu spektakularnom, jer sutra ništa neće biti posebno drugačije za ljude koji žive u BiH, ali je činjenica da ulazimo u jednu novu fazu i viši stupanj sauradnje s EU-om – pojasnio je Crnadak.

Naglasio je da predstoje koraci na otvaranju i povezivanju tržišta BiH s EU-om te da je to faza kojom se BiH priprema za punopravno članstvo u EU koje će, kaže, definitivno uslijediti.

Crnadak je ponovio i da će tek uslijedit pravi posao za vlade RS-a i Federacije BiH.

( politika24 / Fena )