Published On: Sri, ožu. 28th, 2018

IVANIĆ NAKON SASTANKA S VUČIĆEM: Zbog Izbornog zakona cijela BiH može postati Mostar

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji je danas razgovarao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao je da bi se zbog problema u vezi sa Izbornim zakonom moglo dogoditi da cijela BiH postane Mostar.

“Ovaj problem bi mogao postati ozbiljan jer bez njegovog rješavanja nema konstituiranja vlasti poslije izbora. Onda bi se moglo dogoditi da cijela BiH postane ono što je situacija u Mostaru, da vlasti ostanu ovakve i da se izbori ne mogu sprovesti”, izjavio je Ivanić novinarima u Beogradu nakon sastanka s Vučićem sa kojim je razgovarao o situaciji na Kosovu i prilikama u BiH.

Prema Ivanićevim riječima, Izborni zakon je najveći problem u BiH u ovoj godini gdje posebno predstavnici Hrvata imaju svoje zahtjeve, a Bošnjaka potpuno drugačiji pristup, dok je Republika Srpska za te izbore spremna i nema nekih posebnih otvorenih pitanja.

Ivanić je naveo da je na sastanku sa Vučićem razgovarano i o odnosima BiH i Srbije, te da i dalje smatra da je interes BiH da bude riješeno pitanje granice sa Srbijom, ali da to nije realno očekivati u ovoj godini dok ne prođu izbori u BiH.

“To bi bio izuzetno pozitivan događaj. EU je to pitanje postavila kao uvjet za bilo kakav napredak. Samo da budu otvoreni razgovori, tada će biti eliminirano puno predrasuda. Šansa je postojala prošle godine, ali je nedostajalo malo više hrabrosti političara iz Sarajeva, koji moraju početi a konkretno razgovaratiju o tom problemu”, naglasio je Ivanić.

On je rekao da je puno složeniji problem granice BiH sa Hrvatskom, posebno iz perspektive Sarajeva, odnosno mosta na Pelješcu i cijelog niza stvari, pa i iz Republike Srpske na jednom dijelu teritorije oko Kostajanice, gdje posotje posebni zahtjevi.

Ivanić je rekao da ga je Vučić informirao o zbivanjima na Kosovu i Metohiji i naporima Srbije da se situacija pokuša držati pod kontrolom, kao i o vrlo jasnom stavu da Srbija očekuje da budu u potpunosti ispoštovani svi dogovori i jednak pristup objema stranama.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na sastanku sa srpskim članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem da su dobri odnosi Srbije i BiH od suštinskog značaja za očuvanje mira i stabilnosti u regiji, ali i za ekonomski napredak zapadnog Balkana.

“Srbija je opredeljena za najbolje političke i ekonomske odnose sa BiH, jer su takvi dobrosusedski odnosi u interesu srpskog naroda u Republici Srpskoj i BiH”, naglasio je Vučić.

Ivanić je “izrazio uvjerenje i nadu, ali i prijedloge za konkretna rješenja otvorenih pitanja, posebno pitanja problema granice između Srbije i BiH”, priopćeno je iz Press-službe predsjednika Srbije./HMS/