Published On: Pet, sij 5th, 2018

IVANIĆ: Ispunjeni svi zakonski uvjeti da se Treći RS puk izvede 9. siječnja

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je da ne očekuje žestoke reakcije iz Federacije zbog proslave dana Republike Srpske, jer su, kako ističe, ispunjeni svi zakonski uvjeti da se Deveti siječanj može obilježavati i da se na proslavi može angažirati Treći Republika Srpska puk.

Međutim, on je za “Radiosarajevo.ba” naglasaio da je do organizatora proslave hoće li Treći RS puk biti postrojen u Banjaluci 9. siječnja.

“Ja još nikakvu odluku nisam donio. To će naravno ovisiti od stava organizatora. Ako organizator bude smatrao, što je do sada rekao, da to ne treba, naravno da neću. Onda je odgovornost na njima što se pripadnici Trećeg puka Republika Srpska neće pojaviti. Ja čekam da vidim što će biti njihov stav”, rekao je Ivanić, a potom dodao:

“Republika Srpska je donijela zakon o 9. siječnju koji nitko nije osporio, nije predmet osporavanja na Ustavnom sudu. Što se mene tiče time su ispunjeni svi zakonski uvjeti da se može angažirati Treći Republika Srpska puk, ali ako domaćin to ne želi, onda nemam namjeru da se namećem. Domaćin skupa je predsjednik Milorad Dodik. Prema onome što je do sada tvrdio meni je jasno da on to ne želi”.

Ivanić je rekao da mu nije jasno što se htjelo postići žestokim reakcijama iz FBiH nakon prošlogodišnjeg obilježavanja Dana Republike Srpske.

“Ja zaista ne vidim razloga ni što se prošle godine s tim htjelo. Oni moraju razumjeti da mi o prošlosti razmišljamo različito. Da svatko ima pravo na svoje objašnjenje onoga što se događalo. Ni ja mogu nekoga u FBiH natjerati da ima moje objašnjenje povjesti, niti bilo tko iz FBiH može mene natjerati da prihvatim ta objašnjenja. Što se mene tiče upotreba Puka rendžera koje nastavljaju tradiciju Armije BiH je stvar o kojoj treba odlučivati gospodin Bakir Izetbegović. Meni to ni najmanje ne smeta. Gdje god on bude mislio da treba da vodi svoju jedinicu neka to uradi. Jednako tako očekujem da se onda prihvati kada sam ja u pitanju i Treći Republika Srpska puk”, rekao je između ostalog Ivanić./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare