Published On: Sri, ruj 26th, 2018

IVANIĆ: BiH će doći na dnevni red međunarodne zajednice zbog nerješenih pitanja u FBiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić u intervjuu za “Deutsche Welle”, između ostalog, govorio je i o “trećem entitetu” u BiH.

“Protiv trećeg entiteta jesam jer treći entiet znači raspakiranje Daytona. To znači da se to ne može uraditi u okviru Daytonskog sporazuma. Treći entitet vjerojatno znači da bi se ukinulo entitetsko glasovanje, a time bi Republika Srpska izgubila značajan dio”, rekao je Ivanić, a potom dodao:

“U takvim uvjetima to bi značilo da Republika Srpska gubi ozbiljan instrument kojim utječe na odnose i odluke na razini BiH. Zato mislim da to ne treba raditi. I zato je moj stav da je to pitanje unutarnjih odnosa u Federaciji. Oni su sami proizveli taj problem i oni sami trebaju taj problem riješiti. Mi nikome ne trebamo držati stranu u tome”.

Na konstataciju novinara da je nekoliko puta izjavio da je na dnevnom redu “pospremanje Balkana” Ivanić je rekao da će BiH doći na dnevni red, prije svega zbog neriješenih pitanja u Federaciji BiH.

“To su pitanja koja će biti jako, jako opterećujuća i koja se neće lako riješiti i zbog toga mislim da je to stvar koja će, po mom uvjerenju, proizvesti uvlačenje međunarodne zajednice u rješavanje pitanja BiH. Ja iskreno mislim da je teško očekivati neke ogromne zaokrete u odnosu na Daytonski sporazum. Ne vidim što bi to moglo biti. Ne vidim da će postojati jedinstvo velikih sila da se dođe do nekog drugačijeg rješenja od ovoga što imamo. Zato mislim da će se to pospremanje prije svega ograničiti na odnose unutar Federacije, a da se neće toliko dirati cjelokupni sadržaj Daytonskog sporazuma. I mislim da će to manje više ostati isto kao što je i sada./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare