Utorak, 16 travnja, 2024

IVANA ŠOJAT KUČI: U ratu smo smrdjeli na ulje za čišćenje puške

Must Read

Osječka književnica Ivana Šojat Kuči, autorica višestruko nagrađivanog romana Unterstadt i Jom kipur gostovala je u emisiji Aleksandra Stankovića Nedjeljom u dva te osim o književnosti govorila o svom ratnom iskustvu
Prošle je godine Ivana Šojat Kuči objavila roman ‘Jom kipur’, za koji kaže da je njezin obračun s vlastitim demonima, osobni obračun s Domovinskim ratom.
‘Svi smo smrdjeli na ulje za čišćenje puške, bilo je to iznimno kaotično razdoblje, ne možeš vjerovati da je to istina – kada počinješ prepoznavati prema fijuku iznad glave koji je kalibar proletio iznad tebe, odjednom znaš sve o streljivu, kako rastaviti pušku, kada treba zaleći, kada ne, a do tog trenutka bio si student’, prisjeća se Šojat Kuči.
Kao da je bila u košmaru, kao da nije bila u svom tijelu, kaže. Dugo je imala posljedice. Svjedoči da je tijekom rata svaki dan bio lutrija – ‘zato se i pio alkohol u to vrijeme, trebao ti je da otupiš, inače bi umro od straha’, kazala je u emisiji.
Priznala je i da je nekoliko godina nakon rata imala problema osjećati bilo što drugo osim mržnje prema Srbima. ‘Nakon svega što su učinili. Ostala sam bez dragih ljudi, nagledala se mrtvih, spaljenih gradova, a onda sam se uvjerila da priča nije crno-bijela, jer kako ćemo onda objasniti Srbe koji su bili u Hrvatskoj vojci, kako objasniti Hrvate koji su pokrali Lijepu Njihovu?’, pita.
‘Razdvajanje hrvatske i srpske strane 1991. opisuje kao “kirurško”. Nikada nije zanimalo nacionalno podrijetlo ljudi s kojima sam se družila. A onda se odjednom počelo događati da smo se podijelili, Srbi su bili s jedne strane, Hrvati s druge, počeli smo se podbadati. To se jednostavno dogodilo preko noći… ili sam ja bila slijepa do tog trenutka. Milošević je počeo dizati tenzije, osjetila sam se prilično nasamarenom i izdanom. Imala sam predivnu prijateljicu Draganu iz Dalja, zajedno smo studirale, družile se. Neću zaboraviti, gledale smo film ‘Čaj u sahari’, ona se rasplakala nakon filma, pitala sam je što joj je, boji li se. Nije ništa željela reći. Ona se vratila u Dalj, a sutradan su podignute barikade. Pitam se je li znala da će se to dogoditi. Danas se pitam je li živa, ako me sad čuje, neka se javi’, poručila je književnica u emisiji.
Nakon rata Ivana odlazi u Belgiju, gdje je završila studij francuskog jezika, a osam godina poslije ponovno je u Osijeku. Cijelo to vrijeme piše, prevodi i usto je majka troje djece. U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu zaposlena je već godinama. Najprije kao zborska pjevačica, a posljednjih nekoliko godina uređuje kazališna izdanja. Njezin nagrađivani roman „Unterstadt”, uprizoren na kazališnim daskama u režiji Zlatka Svibena, jedna je od najuspješnijih osječkih predstava dosad. A Ivana je, kažu njezini najbliži suradnici, osoba koju svako kazalište treba.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -