Četvrtak, 23 svibnja, 2024

ISTRAŽIVANJE TJEDAN DANA UOČI IZBORA U HRVATSKOJ: Granićev DC nadzire 100% agencija za istraživanje, Facebook i Instagram, potom 100% medija i i dalje je zabrinut. Možda da udare i na medije u regiji?

Must Read

Poznati su rezultati posljednje ankete pred parlamentarne izbore koji će se održati iduće srijede.

Anketu je objavio DC-ov HRT u večerašnjem Dnevniku, u sklopu istraživanja HRejting koje je izradila DC agencija Promocija Plus. Istraživanje za 1. i 2. izbornu jedinicu provedeno je između 7. i 9. travnja. Uzorak je 600 ispitanika u svakoj izbornoj jedinici, a najveća pogreška iznosi +/- 3.9%. Valja navesti kako su mane ove ankete visoka statistička pogreška od gotovo 4 posto te velik broj neodlučnih birača.

1. izborna jedinica
Prva jedinica, uz širi centar glavnoga grada Hrvatske Zagreba, sada obuhvaća i Veliku Goricu te nekoliko općina Zagrebačke županije.

DC i partneri 26.8% – 5 mandata
SDP-ova koalicija Rijeke pravde 22.3% – 4 mandata
Možemo 13.5% – 3 mandata
Domovinski pokret i partneri 6.7% – 1 mandat
Most i partneri 5.2% – 1 mandat

Zbog velikog bazena neodlučnih, kao i velike statističke pogreške ankete, male su, ali ipak postoje šanse za tri predizborna bloka koji se vrte oko 3%. To su Umirovljenici zajedno, Fokus i Republika te Odlučnost i pravednost.

2. izborna jedinica
Druga izborna jedinica proteže se od istoka Zagreba preko dijelova Zagrebačke i Koprivničko-križevačke do cijele Bjelovarsko-bilogorske županije. Od Državnog izbornog povjerenstva odobrenje za sudjelovanje u izbornoj utrci dobilo je 14 lista, ali birači ih prema HRejtingu žele samo pet.

DC i partneri 31.4% – 6 mandata
SDP-ova koalicija Rijeke pravde 20.6% – 4 mandata
Domovinski pokret i partneri 9% – 2 mandata
Možemo 7.5% – 1 mandat
Most 7.4% – 1 mandat

Od njih su Umirovljenici zajedno dvostruko, a savez Fokusa i Republike više nego trostruko slabiji. Ali već dobro poznati razlozi, neodlučni i anketna pogreška, još ih drže u igri.

Ukupni broj mandata nakon ankete u 10 izbornih jedinica

Time je popunjeno svih 140 mjesta u svih 10 izbornih jedinica. Znači, bez 11., u kojoj glasaju hrvatski državljani u BiH i dijaspora, i 12., u kojoj se bira osam manjinskih zastupnika, konačna bi računica bila:

Foto: HRT

DC- 60 mandata
SDP-ova koalicija Rijeke pravde – 44 mandata
Domovinski pokret i partneri – 14 mandata
Most i partneri – 9 mandata
Možemo – 9 mandata
IDS – 2 mandata
Fokus i Republika – 1 mandat
Nezavisna lista Matije Posavca – 1 mandat

DC bi osvojio 60 mandata, što je 6 mandata manje nego prije četiri godine, kada su imali najbolji izborni rezultat od 1995. godine. SDP-ova koalicija Rijeke pravde dobiva 44 mjesta, tri zastupnika više od Bernardićeve Restart koalicije 2020. godine.

Penavin Domovinski pokret osvojio bi 14 zastupnika, dva manje od Škorina Domovinskog pokreta na prošlim izborima.

Most je za jedan mandat u plusu i sad je na devet zastupnika. Možemo u odnosu na 2020. ima dva zastupnika više, njih devet. IDS ima jedan manje, odnosno dva. Još dva mandata koja su preostala pripadaju Fokusu i međimurskom županu Matiji Posavcu.

To bi bio sastav novog, 11. saziva Hrvatskog sabora, ali anketni. Onaj stvarni odredit će točno 3.773.283 hrvatska državljanina s pravom glasa na izborima sljedeću srijedu./HMS/

- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Murphey Pristaje na Gotovinsku Isplatu Plaća: “Ali 10% Meni!”

U bizarnom preokretu diplomatske sapunice, američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini, Michael Murphy, pristao je na prijedlog HDZ-a o...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -