Published On: Thu, Jul 30th, 2020

ISTRAGA TUŽITELJSTVA BIH: SIPA u Tuzli pretresa prostorije Američkog univerziteta zbog diplome direktora OSA-e

Službenici SIPA-e po naredbi Tužiteljstva BiH ušli su u prostorije Američkog univerziteta u BiH, u Tuzli, u okviru istrage o vjerodostojnosti diplome koju je ova visokoškolska ustanova izdala direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću.
Portparol SIPA-e Luka Miladinović za Klix.ba je kazao da ta policijska agencija postupa po naredbi Tužiteljstva, ali o detaljima nije mogao govoriti jer je za predmet nadležno državno tužiteljstvo, prenosi Klix.ba

Prema neslužbenim informacijama u srijedu je u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u svojstvu svjedoka ispitan i direktor Američkog univerziteta Denis Prcić. Nakon što je inspektorima kazao da se sva dokumentacija nalazi u Tuzli, tim istražitelja se uputio u taj grad kako bi provjerio navode i pregledao potrebnu dokumentaciju te eventualno izuzeo onu koja bi mogla koristiti u istrazi.

Ovu istragu vodi tužitelj Oleg Čavka, a tokom istrage su, kako saznajemo, ispitani i suradnici Američkog univerziteta u Sarajevu.

Podsjetimo, Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA-e naložila je Osmanu Mehmedagiću da im dostavi diplomu, no u međuvremenu nad diplomom se pojavila oznaka sa stupnjom tajnosti.

Mehmedagiću je, podsjetimo, poništena diploma fakulteta u Banjoj Luci. On je u nastavku sage nedavno dostavio dvije diplome – Američkog univerziteta i Pravnog fakulteta u Sarajevu (viša škola). Tužitelje je zainteresirao podatak da
Mehmedagić ranije u svojoj biografiji nije navodio diplomu Američkog univerziteta iz 2013. godine.