Published On: Čet, sij 15th, 2015

Ispovijest oca poginulog Suada Šabića: Svi znaju kako naša djeca završavaju u Siriji

Prvi mu se put sin javio iz jednog ISIL-ova kampa za obuku vojnika, rekao je da je dobro, a povremeno se i kasnije javljao u pauzama između krvavih borbi

Prije točno 13 mjeseci iz Bosanske Bojne, sela nedaleko od Velike Kladuše naslonjenog na Hrvatsku, koje je ujedno i najzapadnija točka BiH, nestao je 23-godišnji Suad Šabić. Zabrinutom ocu Rifetu, majci Suadi i braći Ervinu i Harisu javio se desetak dana kasnije preko interneta. Više to nije bio njihov sin i brat, već vojnik Islamske države u Siriji. Suadov otac bio je u šoku. U to vrijeme ta je vijest prije bila dobra nego loša, barem je znao da mu je sin živ. Prije tri dana zazvonio je telefon, Rifeta je zvao glas iz daleke zemlje. Stigla je vijest od koje su Šabići strahovali.

– Javio se njegov prijatelj. Rekao je da je Suad mrtav, da je poginuo u borbi. Ne znam detalje. Čovjek je rekao da će se javiti za koji dan preko Skypea, pa će nam reći sve. On je iz Sanskog Mosta, zajedno su tamo otišli i zajedno su se borili – rekao je za Jutarnji potreseni 51-godišnji Rifet Šabić.

Prvi mu se put sin javio iz jednog ISIL-ova kampa za obuku vojnika, rekao je da je dobro, a povremeno se i kasnije javljao u pauzama između krvavih borbi. Otac se nikako nije mogao složiti s njegovom odlukom da napusti dom i ode u tuđi rat, ali to sinu nije pokazivao, nadajući se da će se kući vratiti živ.

No, svoj je bijes iskalio na Huseinu Bilalu Bosniću, vehabiji koji je uhvaćen u nedavnoj akciji bosanskih istražitelja “Damask”. Njega smatraju vođom vehabijske zajednice u državi i kao takvog zaduženog za regrutiranje muškaraca i žena za odlazak na ratišta Sirije i Iraka iz BiH, ali i Italije. Bilal je nasljednik Nusreta Imamovića, jednog od zapovjednika ISIL-a i jednog od desetak najtraženijih terorista na svijetu. Bilal je, kažu nam njegovi susjedi, bio na dvogodišnjem “školovanju” u Jemenu, pretpostavlja se da je tamo ostvario kontakte za vrbovanja koja su uslijedila. Pričaju nam da je Suadov otac Rifet verbalno napao Bilala te mu prijetio smatrajući ga odgovornim što mu je upropastio sina, a to nam je Suad indirektno i potvrdio.

– Ne smatram to samo ja. Svi ovdje znaju kako naša djeca završavaju u Siriji, preko koga ulaze u to i tko ih tamo šalje – kaže Rifet.

On nema direktnih dokaza da je Suada vrbovao Bilal, jer je “nemoguće otpetljati sve te kanale”, ali kaže da je sve počelo kada se Suad priključio vehabijskoj zajednici.

– Samo su pričali o šerijatu i džihadu. Ja sam ga pokušao izvući iz toga, čak sam pomislio da sam i uspio. Ali, on je onda nestao preko noći i javio se iz Sirije – ogorčen je Rifet.

Selo Bosanska Bojna, u kojem su prije rata uglavnom živjeli Srbi, trebalo je postati novi centar za okupljanje vehabija u BiH, kako je to dosad bila Gornja Maoča, međutim, planove je organizatorima pokvarila akcija “Damask”.

Desetak vehabija već je tu kupilo napuštena imanja, a među njima i Bilal Bosnić. Reporteri Jutarnjeg prošle su godine bili na kućnom pragu Bilala Bosnića u rodnom mu Bužimu, gdje je prije pritvaranja živio s nekoliko žena i djecom, po strogim šerijatskim zakonima.

Potjerao nas je kao nevjernike uvrijeđen što smo ga nazvali vehabijom, tvrdeći da je on samo musliman vjernik.

Rifet Šabić nikada neće vidjeti tijelo svojega sina i neće posjetiti njegov grob. Dženaza (sahrana) je obavljena u dalekoj i njemu mrskoj zemlji.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare