Published On: Pon, stu 8th, 2021

Ismijavanje Mijata Tomića, hrvatskog heroja i ustanika iz osmanskog vakta, nastavlja se…

Odgovorne nacije od svojih junaka iz povijesti rade jake simboličke punktove. Od izdajnika slabe. Samo se u Hrvata u BIH događa suprotno. One koji su povijesne izdajice i kukavice poput Anđela Zvizdovića ili koji su bili sluge nacizma poput Fra Radoslava Glavaša, takve likove imbecilne skupine u našim društvima žele dići na nivo vrijednosti. S druge strane ljude poput Mijata Tomića, koji bi morao imati ulice, trgove i spomenike, ridikuliziraju. I onda se čude kako ih svijet ne shvaća ozbiljno, kako im sudi, kako ih šuta i kako prema Hrvatima nema respekta.

A u isto vrijeme sami prema sebi nemaju.

Tako je Mijat Tomić, umjesto da je dignut na razinu divljenja i uzora, da je postao simbol slobode našeg naroda  on je dobio neku svoju smiješnu “republiku” u kojoj se tiskaju “mijatove putovničice” i  održava festival lažova.

Gurnut je na razinu kiča, u zaborav, baš kako je gurnut Don Ivan Musić i baš kako su planirali uraditi s Divom Grabovčevom, ostavljajući samo sebi prostor u povijesti, prostor koji će onda urediti za sebe, i tvrditi da su oni jedini zbog kojih mi danas postojimo.

Mali Hrvat tako kada raste, shvaća da je junaštvo biti kukavica poput Fra Anđela ili da si junak ako si  sluga masovnog ubojice Hitlera, baš kako to bijaše  Fra Radoslava Nazi Glavaš.

Mali Hrvat kada raste tako shvaća da je hajduk, ustanik protiv okupatora ništa drugo nego neki lažov s neke vrleti ili visoravni , prema kojem se eto zove neka smiješna republika i u čije se ime odlično danas laže.

Tako odgajaju Hrvati Hrvate danas. U duhu tradicije laži jedne čudnovate molitvene skupine.

Što je stoga festival laži? Ono što je bilo na Blidinju ili ono što živimo svaki dan? U njihovoj redodržavi laži?

 organizaciji Hajdučke Republike Mijata Tomića, održana je 19. po redu jedinstvena manifestacija poštenih ljudi u laganju, “Dobro slaži i ostani živ”.

Za titulu najboljeg, borilo se 8 natjecatelja, vrsnih lažova iz cijele regije, a pobjedu je odnio već dobro znani Marinko Šarić Ćurdušić. Drugo mjesto zauzeo je Branko Zlomislić-Roko, dok je na trećem mjestu nagrađen ovogodišnji debitant Josip Škiljo iz Splita, objavljeno je na facebook stranici Hajdučkih vrleti.

Natjecanje su pratile već standardne propozicije :

Svako prijevremeno laganje nije bilo uvaženo. Sve laži su morale biti istinite, a o tome je odlučivao kvalitetni žiri, okupljen u Vijeće lažova.

Tri najbolje “istine” su nagrađene prigodnim hajdučkim nagradama. Pravo sudjelovanja imali su svi pošteni i čestiti ljubitelji istinite riječi. Političari se nisu mogli natjecati jer su oni profesionalci u laganju, a ovo je natjecanje na amaterskoj razini. Obilje zabave i smijeha, bogat zabavni program uz tamburaše te vrijedna tombola, obilježili su ovo u svijetu jedinstveno natjecanje.

Pozivamo organizaciju Hajdučke Republike Mijata Tomića da se udalji od časti i imena tog časnog čovjeka. I da se uozbilje. Uostalom u godinama su. A ako im je do festivala laži, neka ga nazovu po nekom fratrizanu. Jer takvima laž i propaganda daleko bolje pristaju.

guest
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Република Српска
Република Српска
9 mjeseci prije

Мијат Томић је био хрватски јунак и родољуб. Као и сви хајдуци (припадници нерегуларне ослободилачке армије) тог времена борио се против Турака. У тој борби је тијесно сарађивао са српским хајдуцима: Бајом Пивљанином, Вуком Мандушићем, Стојаном Јанковићем, Илијом Смиаљнићем и др.

Dunja
Dunja
Šta ti kažeš na ovo?  Република Српска
9 mjeseci prije

Bravo!

Anonimac
Anonimac
9 mjeseci prije

Mogli su nazvati festival i recimo poskok.info

Mijat Tomić
Mijat Tomić
9 mjeseci prije

Zašto ste ljubomorni i zavidni na ljude koji pokušavaju napraviti neki brend i graditi biznis između ostalog i na Mijatu Tomiću. Najlakše je skupljati klikove i ništa ne raditi da bi se stanje promijenilo. U zadnje vrijeme licemjerstvo značajnim djelom dominira ovim portalom, ali ako je to način da ostvarujete dobit, samo naprijed.

Pepy
Pepy
Šta ti kažeš na ovo?  hakuna matata
9 mjeseci prije

okani se ti poštena svita, koje same rade i zaradjuju, same, žene, ajdučice, eno ti onih tvojih “kolegica ” sto se uvalile na izdašna primanja iz proračuna na njima se odmaraj kad ti je dosadno.
čuj “hakuna matata ” pa što nisi Mijat Tomić aja ? 🙂

Last edited 9 mjeseci prije by Pepy
Pepy
Pepy
Šta ti kažeš na ovo?  hakuna matata
9 mjeseci prije

…neka bude po riječi tvojoj ..😂🤗

Hadži Murat
Hadži Murat
9 mjeseci prije

Probudite se šokci. 2021 godina je.

Šaćir soros
Šaćir soros
9 mjeseci prije

Jadnici…hajduk je bosanski jezik…na srpskom i rvackom Ajduk…to je oznaka za srpskog teroristu kojih ne manjka MEDJU srbima ni u jednom vremenu…BALVAN revolucionari u RVACKOJ 1991 do 1995…..sada koliko UZP pamet hoće da liči na i lažne mitološke vlaske sjecikese je zabrinjavajuće…osim toga Rvati koji veličaju hajduke tkoliko griješe da katoličkog teroristu zovu hajduk ODRICUCI SE BOSANSKOG KOJI IMA PRAVI NAZIV…..USKOK….PA TAKO PISU ISTOCMOM VARIJANTOM BOSANSKOG JEZIKA….HAJDUK NIJE ISTO STO I USKOK….AU BRE RADOJICA..

Bleso
Bleso
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
9 mjeseci prije

Hvala tebi što si nas došao podučiti “historiji”
Za dom hazur