Subota, 22 lipnja, 2024

Island donio novi zakon: bit će ilegalno muškarce plaćati više od žena

Must Read

Island je prvi u svijetu donio zakon po kojemu se tvrtke obvezuju da za isti rad jednako plaćaju muškarce i žene te da će odsad biti ilegalno muškarce plaćati više od žena, javile su u srijedu agencije.

Brojni političari i borci za ljudska prava smatraju da bi Island u odluci trebale slijediti i druge zemlje. U skladu s novim zakonom uvedenim 1. siječnja tvrtke i vladine agencije s više od 25 zaposlenih morat će posjedovati certifikat vlade o politici jednakih plaća za žene i muškarce, a oni koji ne budu poštovali mjere platiti će kaznu.  Ovakav potez Islanda dio je nastojanja da se u ovoj nordijskoj državi u kojoj u parlamentu sjedi čak 38 posto žena, do 2022. iskorijene nejednakosti među spolovima kada su plaće posrijedi.

Slične propise imaju Švicarska i američka savezna država Minnesota, no Island je prvi u svijetu ovo pravilo ozakonio i proglasio ga obveznim. Po izvješću Svjetskoga ekonomskog foruma 2017. o globalnoj nejednakosti u plaćama među spolovima, Island je, u usporedbi s ostalim državama u svijetu, na prvome mjestu po jednakosti devetu godinu zaredom.  Zakon su poduprle sve islandske parlamentarne stranke, a borci za ljudska prava kažu da se nadaju kako će islandski zakon potaknuti druge da slijede njihov primjer.

Zakon je najavljen 8. ožujka 2017., na Međunarodni dan žena.

Mislim da ljudi postupno počinju shvaćati da je ovo sustavni problem s kojim se moramo uhvatiti u koštac novim metodama“, rekla je članica uprave Udruge za prava islandskih žena, Dagny Osk Aradottir Pind.

Žene na ovaj problem upozoravaju desetljećima. Mislim da smo uspjeli podići svijest o njemu. Zakonodavstvo je mehanizam koji jamči da svaka tvrtka evaluira svaki posao te potom dobije certifikat pošto se ustanovi su muškarci i žene plaćeni jednako“, kazala je.

Na Islandu već postoji zakon po kojem se najmanje 40 posto žena mora imenovati u odbore tvrtki, a porodiljna prava jednaka su za muškarce i žene.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -