Published On: Čet, stu 16th, 2017

ISLAMSKA ZAJEDNICA U BiH Za ratnohuškačku retoriku optužila “susjedne zemlje”, i apelirala na medije: Ne koristiti riječi “rat”, “klanje”, …

Nakon što je lider SDA Bakir Izetbegović u intervju za Deutshe Welle izjavio kako je spreman i na rat u obrani teritorijalnog integriteta BiH Islamska zajednica u BiH osudila je ratnohuškačku retoriku koja se posljednjih dana, kako su naveli u priopćenju za javnost,”kreira u nekim političkim centrima susjednih zemalja i koja prijeti da naruši ionako slab proces povratka povjerenja u regiji”, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

“Islamska zajednica u BiH zbog svoje moralne i društvene odgovornosti apelira na sve političke i medijske aktere u domovini i regiji da pokažu odgovornost za našu zajedničku budućnost”, navodi se u priopćenju IZ BiH.

Islamska zajednica, također, upozorava svoje članove, muslimane u domovini i domovinskim zemljama, ali i druge građane, da ne nasjedaju na lažne vijesti, političke spinove i propagandu koja “za cilj ima političke interese na račun uspostavljanja povjerenja i istine među našim narodima”.

“Posebno apeliramo na medije i njihove vlasnike da odgovorno rade svoj posao i da u javni diskurs ne uvode pojmove kakvi su ‘klanje’, ‘rat’, ‘napadi’, ‘najveći neprijatelji našeg naroda” i sl.

-Nadamo se da smo iz proteklog rata naučili kako je malo laži, nepovjerenja i neodgovornih politika potrebno da se izazove sukob koji je u konačnici rezultirao genocidom nad bošnjačkim narodom. Narod koji je bio najveća žrtva tih sukoba ne može dozvoliti da mu se prijetnjama ratom ili opstojnošću države uskraćuje pravo da slobodno politički promišlja i da artikulira svoje političke interese”, stoji u priopćenju Ismaske zajednice u BiH. /HMS/

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x