Četvrtak, 18 travnja, 2024

Islamska država najavljuje terorističke akcije u BiH: Sprema li se Sarajevu i Mostaru – Pariz?

Must Read

Samo što je jučer službeno priopćeno da su francuski borbeni avioni bombardirali grad Raqqa, službeno sjedište Islamske države, radikalni islamisti iz BiH su poručili:

– Vi šaljete svoje avione čija jedna raketa košta 250.000 dolara i gađate Islamsku državu ne nanoseći joj nikakvu štetu osim što ponekad ubijete nedužne žene, djecu i muškarce, pa izjavite da ste ubili na desetke džihadista i njihovih vođa, a mi sa običnim mecima od jednog dolara napravimo masakr u vašim kućama i ubijemo preko 150 vaših prljavih državljana i ranimo preko 200 drugih, te unesemo vam strah u kosti koji će vas pratiti cijelog vašeg života…
Pa vi ste stvarno budale, poruku samo razumom obdareni primaju.
Lažne adrese
Ovo je Islamska država jučer priopćila na bosanskom jeziku preko nekoliko svojih portala, a prije svih „Vijesti ummeta“, posebno naglašavajući:
– Ono što slijedi je još oštrije i gorčije… Znajte da vam nema pomoći i spasa osim da primite islam. U suprotnom vama je samo sablja ispod vrata i metak u čelo… Nećete imati mira nigdje.
Portal „Vijesti ummeta“, uz konstataciju da je „vijest o masakru u glavnom gradu prostitucije Parizu nas jako obradovala i izliječila naše grudi“, najavljuje masakr u našoj zemlji koji će izvesti Islamska država. Naši izvori jučer su nam kazali da Sarajevo i Mostar mogu biti glavna meta i da bi se tim gradovima mogao desiti – Pariz. Javno su teroristi poručili bh. sigurnosnim agencijama da im se „i ptice na grani smiju, kako se to kaže u narodu“ akcentirajući: „Vama slijedi odmazda još gora i još gorčija od ove u Parizu. Budale jedne, Bosna je prelivena krvlju mudžahida koji su se borili da uspostave šerijat. Tako nam Allaha, ta krv nije uzalud prolivena, ta krv već je dala plodove svoje i ti plodovi će uskoro da vam glave s vaših vratova skidaju“.
Tko stoji iza „Vijesti ummeta“ koji već godinama propagira terorizam, podržava Islamsku državu i njene terorističke akcije, nikada nije do kraja razjašnjeno.
Radi se o glavnom i najvažnijem mediju ekstremista u BiH kojeg su, podsjećanja radi, u kolovozu ove godine hrvatske obavještajne službe „zatamnile“. Učinjeno je to nakon što je taj portal svojim tekstovima slavio odsijecanje glave Tomislavu Salopeku iz Hrvatske uz poruku da će tako završiti svako ko se poigrava sa Islamskom državom. Međutim, „Vijesti ummeta“ su odmah nastavile da rade preko novog portala „Sablja istine“.
Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, kazao je u subotu da će zahtijevati od svih razina vlasti da se riješi pitanje „Vijesti ummeta“ naglašavajući da „treba ići u neke istrage jer mi za terorizam moramo imati nultu toleranciju“.
Kako saznajemo, bh. sigurnosne agencije i obavještajne službe već dugo su posvećene istrazi o portalima na bosanskom jeziku koji propagiraju Islamsku državu i njene terorističke akcije, neki relevantni podaci su prikupljeni i već su obrađeni. Međutim, nitko ne može potvrditi da će „Vijesti ummeta“ i slični portali u svom terorističkom pohodu na BiH biti zaustavljeni. Razlog je što stalno mijenjaju adrese do kojih je gotovo pa nemoguće doći i što se autori sadržaja vješto kriju pa mogu da rade bez ikakvih problema. Najmanji problem im je novac kojeg, kako stvari stoje, imaju i više nego što im treba.
Novac iz Austrije i Sirije
Do kolovoza ove godine, domena „Vijesti ummeta“ bila je registrirana u Saudijskoj Arabiji na ime Abdulah Abdurahman o kojem nitko ništa ne zna pa se pretpostavlja da se radi o lažnom imenu. Nakon što je ovaj portal „zatamnjen“ i nakon što je nastavio raditi kao „Sablja istine“, postalo je jasno da je promijenio domenu. Prije dvadesetak dana ponovo se vratio „Vijesti ummeta“ i navodno sada koristi domenu „nordpress.com“. Prema informacijama do kojih smo došli, taj portal se registrira preko lažnog pretraživača „Tor“ koji mu daje lažne adrese, odnosno rezervne položaje tako da teško doći do njegovog „srca“.
U vehabijskim krugovima u BiH može se čuti da iza „Vijesti ummeta“ stoje Muhamed Porča i Bajro Ikanović. Prvi je šef vehabijske zajednice u Beču, a drugi je jedan od vojnih zapovjednika Islamske države. On je iz Hadžića kod Sarajeva, 2007. osuđen je u BiH na deset godina robije zbog terorizma da bi mu ta kazna kasnije bila prepolovljena, a prošle godine otišao je u Siriju da se bori pod zastavom Islamske države. Prije tri mjeseca, stavljen je na američku listu deset najopasnijih i najtraženijih terorista u svijetu. Prema nekim informacijama, Porča i Ikanović, prvi iz Austrije, drugi iz Sirije i dalje upravljaju vehabijskom zajednicom u BiH i financiraju je, a posebnu, vjerojatno najvažniju ulogu u kreiranju sadržaja islamističkih portala, prvenstveno „Vijesti ummeta“ ima Ikanovićev brat Eldin.
Nezvanično, njemu novac u Siriji osigurava brat Bajro. I Nusret Imamović koji je na svjetskoj listi opasnih terorista i koji ratuje u Siriji, ima ogroman utjecaj, uključujući i financijski, na portale koji podržavaju terorizam i teroriste.
Jučer je saopćeno da je Islamska država pokrenula i poseban kanal pod imenom „Telegram“ na brojnim jezicima, preko kojeg emitira svoje filmove, vijesti i informacije o terorističkim akcijama. Kako je portal „Vijesti ummeta“ objavio, sadržaj na bosanskom jeziku može se pratiti na „telegram.me/nashiriislamicstatebos“.
Samir Halilović pokušao zaklati hodžu u Luksemburgu
Državljanin BiH Samir Halilović uhićen je prošlog vikenda u Luksemburgu nakon što je u džamiji pokušao zaklati hodžu iz Maroka koji je predvodio molitvu umjesto odsutnog Halila Ahmetspahića, redovnog imama u Islamskom centru Mamer. Marokanac je zadobio ozlijede nožem i cijeli slučaj prijavio je policiji.
Policija još istražuje motive, a navodno je Halilović u Luksemburg došao prije nekoliko tjedana, kako je sam pričao, u potrazi za poslom. Išao je od džamije do džamije tražeći utočište. Navodno je nekoliko godina s američkom vojskom proveo u Iraku i Afganistanu.
Direkt.ba/DL

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -