Islamistička udruga organizirala protuprosvjed u Sarajevu

Središte Sarajeva su u subotu od jutarnjih sati blokirale jake policijske snage kako bi spriječile izgrede tijekom najavljene povorke ponosa koju organiziraju LGBT udruge, ali i okupljanja njihovih protivnika.

Skup pod nazivom Otpor s margine najavile su udruge koje okupljaju pripadnike homoseksualne i transrodne zajednice, a ovo je treći put da se on organizira u glavnom gradu BiH s nakanom da se upozori na stalnu diskriminaciju pripadnika seksualnih manjina.

Potporu ovom okupljanju dali su općinske vlasti te vlada Sarajevske županije, kao i gradska uprava Sarajeva te Ured visokog predstavnika (OHR) i veleposlanstva SAD-a i Velike Britanije.

Reagirali iz konzervativne islamističke udruge

No na okupljanje LGBT osoba i onih koji podupiru njihova prava odmah su reagirali iz konzervativne islamističke udruge pod nazivom Vjera, narod, država.

Prijavili su organiziranje protuprosvjeda odnosno okupljanja svojih sljedbenika koji niječu pravo homoseksualcima na javno izražavanje svoje seksualne orijentacije. Policija je odobrila i to okupljanje, planirano istodobno kada i povorka ponosa.

Stoga su poduzete mjere da se dva skupa održe na pristojnoj fizičkoj udaljenosti, a kako bi spriječili moguće izgrede na sarajevskim je ulicama raspoređeno više od tisuću policajaca s opremom za razbijanje demonstracija.

Udruge koje promiču prava seksualnih manjina godinama su u Sarajevu pokušavale organizirati javne povorke, no u tom su u potpunosti prvi put uspjele tek 2019. godine, prenosi Hina.

Dnevnik.ba