ISKREN JE NAŠ KUM: Srbe i Hrvate nazvao “genocidašima” i “UZP-om”

Prvaci bošnjačke političke scene, poput SDA-ovog državnog zastupnika Šemsudina Mehmedovića, inače omiljenog kuma mudžahedina, svakim danom sve više i više svojim izjavama udaljavaju hrvatsko i srpsko stanovništvo od vjerovanja u mogućnost opstanka BiH kao zajedničke države triju konstitutivnih naroda.

Zastupnik SDA u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović, na svojem je Facebook profilu objavio kako se Bosni i Hercegovini “sprema ciparski model” i kako bošnjačke stranke trebaju prestati pregovarati s Europskom unijom.

Pored toga, grubo je izvrijeđao Hrvate i Srbe Bosne i Hercegovine nazvavši iz “genocidašima” i “UZP-ovcima”

“Samo sa USA voditi pregovore. Ne pregovarati sa EU. EU nas je na isti način prodala 1992. i isporučila genocidašima i UZP-u. Milanović je očito trbuhozborac EU koja je sa ovim samu sebe izbacila iz pregovora. Briselski državni udar u BiH”, poručio je Mehmedović.

Nakon ovog, dodao je, ništa više neće biti isto: EU je preko svog komesara za proširenje, dogovarala državni udar u BiH.

“Tužilaštvo BiH vodi istragu oko rušenja ustavno-pravnog poretka kroz Zaključke NSRS. To nije dovoljno! Javnost treba prisliti Tužilaštvo BiH da pokrenu istragu protiv dužnosnika Brisela i EU, Oliver Varheleya, Jonatana Sattlera i ostalih uključenih u ovaj sraman čin protiv Bosne i Hercegovine. Ništa manje nisu odgovorni za državni udar od Dodika. Pozivam političke stranke u BiH da prekinu sve kontakte s EU dok EC i Vijeće Evrope ne daju svoj stav o ovome. Pozivam političke stranke da Varheleya i Sattlera proglase nepoželjnim osobama i zatraže zatvaranje Kancelarije EU u BiH do okončanja istrage u Briselu ili smjene briselskih dipolomata upetljanih u rušenje ustavno-pravnog poretka u BiH. Pozivam prijatelje BiH u EU Parlamentu da pokrenu opoziv onih koji su učestvovali u ovom nečasnom činu”, napisao je Mehmedović.

Pozvao je “sve političke stranke da prekinu sve kontakte sa dužnosnicima EU do konačnog izjašnjavanja Brisela”.

“Pozivam Europski parlament na posebno zasjedanje u vezi državnog udara kojeg je EU sprovodila sa Dodikom u BiH. Nakon osporavanja NATO puta Bosne, sada je upitan i EU put naše zemlje, ako su spremni da nas dovedu u model Cipra, i eventualno prihvate u članstvo EU jedan dio BiH. Sada su pale sve maske i potpuno je jasno odakle Dodik i Čović, Zagreb i Beograd crpe svu političku snagu. Ovo nije igra ni Dragana ni Milorada, već EU”, tvrdi Mehmedović, inače poznat po radikalnim probošnjačkim stavovima.

Ovakvi stavovi Mehmedovića posljedica su činjenice da u zemljama EU sve više sazrijeva saznanje kako bošnjački unitarizam razara BiH i kako je maligniji i od srpskog separatizma.

Mehmedović je, inače, jedan od osnivača SDA, ratni načelnik Policijske stanice Tešanj i načelnik Centra službe sigurnosti Doboj sa sjedištem u Tešnju. Nakon rata bio je ministar unutarnjih poslova u Vladi Zeničko-dobojske županije a potom ministar prometa u komunikacija u Vladi ZDŽ. Bio je i zastupnik u Parlamentu FBiH i u dva mandata zastupnik u Zastupničkom domu PS BiH.

SIPA je Mehmedovića 2013. godine prijavila Županijskom tužiteljstvu ZDŽ-a zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih materija, ali je Tužiteljstvo odustalo od istrage. U skrivenim podzemnim skladištima pronađeno je oko 800 punjenja za ručne raketne bacače iranske proizvodnje te oko 60 granata za bestrzajne topove.

Također, u srpnju 2013. Mehmedović je uhićen zbog sumnji da je počinio ratne zločine protiv srpskih civila na području Općine Tešanj, od proljeća 1992. do jeseni 1993. SIPA je Tužiteljstvu BiH podnijela i izvješće protiv Mehmedovića pod optužbama da je utjecao i prijetio svjedocima i policijskim službenicima SIPA-e tijekom uhićenja.

Mehmedović je tada osumnjičen da je planirao, naređivao i osobno sudjelovao u uhićenjima, pritvaranju i ispitivanju srpskih civila. Pored toga, Mehmedović je bio osumnjičen i za nečovječno postupanje, zatvaranje, zastrašivanje i mučenja srpskih civila.

Mehmedović je, neposredno nakon rata, bio kum brojnim mudžahedinskim borcima i njihovim suprugama, mahom Bošnjakinjama, s područja Zeničko-dobojske županije i tako im omogućavao da steknu bh. državljanstva.