Published On: Pon, velj 28th, 2022

ISKORIŠTENI, PROTJERANI, OSUĐENI, PREGLASANI: Ni spomena na Hrvate na 30 godišnjicu neovisnosti BIH

U okviru bošnjačkog eksluzivnog obilježavanja Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu su u organizaciji Arhiva Federacije BiH održani okrugli sto i izložba pod nazivom “Tri decenije nezavisnosti BiH“, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru obilježavanja Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu su u organizaciji Arhiva Federacije BiH održani okrugli sto i izložba pod nazivom “Tri decenije nezavisnosti BiH“, javlja Anadolu Agency (AA).

Okrugli sto održan je u Multimedijalnom centru Kovači – Fond Memorijala u Sarajevu, a sudjelovali su članovi ratnog Predsjedništva RBiH Ejup Ganić, Mirko Pejanović i Tatjana Ljujić-Mijatović, predsjednik Skupštine RBiH Miro Lazović i aktualni član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

U obraćanju novinarima prije početka manifestacije Džaferović je čestitao i zahvalio organizatoru ovog važnog skupa i izložbe.

Istina se ne može pogaziti, treba je poštovati zarad dobrobiti svih - Džaferović: Bosni i Hercegovini ne treba ništa manje, a ni više od istine

Foto: Anadolija / Istina se ne može pogaziti, treba je poštovati zarad dobrobiti svih

“Istovremeno sa obranom Bosne i Hercegovine, počev od njene neovisnosti, obrane od agresije i izgradnje postdejtonske BiH, išao je i napad na istinu o svemu što se događalo ovdje i u regiji i vrlo je važno da je Arhiv Federacije BiH u sklopu obilježavanja 30 godina od neovisnosti BiH organizirao ovu izložbu da se zorno pisanom riječju i dokumentima pokaže šta je stvarno bilo prije, za vrijeme i poslije referenduma i proglašenja neovisnosti BiH. Bosni i Hercegovini ne treba ništa manje, a ni više od istine“, kazao je Džaferović.

Ističući kako se istina nikada nije dala pogaziti, Džaferović je naglasio da je i ova manifestacija u Sarajevu dokaz da istinu nije moguće pogaziti ili zaobići, već da se ona mora poštovati zarad interesa svih u Bosni i Hercegovini.

“Bosna i Hercegovina danas, 30 godina nakon proglašenja neovisnosti, sasvim sigurno je mnogo stabilnija i jača nego što je bila u to vrijeme i u vrijeme prijema u Ujedinjene narode. Danas je BiH snažnija i jača, a mnogo su slabije snage koje su napale na BiH, a koje, nažalost, i danas postoje. Ovo samo po sebi govori da Bosna i Hercegovina ide naprijed. Ona ima svoju perspektivu i tako će biti do sudnjeg dana“, rekao je Džaferović.

Prisutnima su se u svojstvu uvodničara obratili direktor Arhiva Federacije BiH Hajrudin Ćuprija, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i član Predsjedništva BiH Džaferović.

Ćuprija je u ime organizatora kazao da je Dan neovisnosti BiH jedan od najvažnijih datuma u novijoj povijesti BiH i da zaslužuje da bude obilježen na adekvatan način. On je predstavio aktivnosti Arhiva Federacije BiH, kao i današnju izložbu.

”Naša izložba ‘Tri decenije nezavisnosti BiH’ sadrži više od 200 novinskih članaka iz fundusa našeg arhiva, ‘Oslobođenja’, ‘Borbe’, Službenog lista, ‘Politike’ i ‘Nove Bosne’. Sada ću vam citirati neke od naslova tih novinskih članaka koji su i danas nakon 30 godina aktuelni i sa snažnim porukama. ‘Moramo da živimo zajedno’, ‘Najava nove republike’, ‘Samo sila može dijeliti Bosnu’, ‘Podjelom BiH svi su manjina’, ‘BiH bila i ostat će suverena’, ‘Jednačina s tri nepoznate’, ‘Sada do nas’, ‘Demokratska i građanska republika’, ‘Građani za nezavisnu BiH’ i ‘Presudni dan za BiH’“, rekao je Ćuprija.

Istina se ne može pogaziti, treba je poštovati zarad dobrobiti svih - Džaferović: Bosni i Hercegovini ne treba ništa manje, a ni više od istine

Foto: Anadolija / Istina se ne može pogaziti, treba je poštovati zarad dobrobiti svih

Gradonačelnica Karić je podsjetila da su u BiH branjene najveće civilizacijske vrijednosti, kako Sarajeva, tako i cijele BiH i Europe.

Ona je iskoristila priliku da čestita građanima BiH Dan nezavisnosti koji se obilježava 1. ožujka na dan kada je na referendumu izglasana odluka o proglašenju i obnovi neovisnosti BiH.

”To je dan kada srca Bosanaca i Hercegovaca kucaju brže i ponosnije. Naša domovina na svakom pedlju prebogata je dragocjenim znamenitostima i prirodnim ljepotama, ali je još ljepša i privlačnija kada je u jednoj slici, dahu i pogledu i kada je osjetimo cijelu od mora do Save, od Une do Drine. Naša dužnost je da gradimo bliske veze, zajedništvo i prijateljstvo, da gradimo mostove suradnje, da pokazujemo razumijevanje i čuvamo bogatstvo različitosti. Trebamo stalno razgovarati i pronalaziti načine kako bi se svi u našoj domovini osjećali ravnopravnim i slobodnim“, poručila je Karić.

Također je kazala da je na sceni nova generacija mladih ljudi koji žele moderniju i demokratičniju Bosnu i Hercegovinu te je poručila da nitko nema pravo oduzimati budućnost tim generacijama koje stasavaju i dolaze.

“Borba za suverenu, neovisnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu je borba za civilizacijske vrijednosti, vrijednosti za koje su se naši očevi, braća, muževi i djedovi izborili prije 30 godina. Danas su te vrijednosti u opasnosti, a neprijatelj je isti, nacionalizam koji razjeda tkivo ove zemlje i prijeti da uništi državu kao najvažnije što imamo“, kazala je Karić i dodala da je bosanskohercegovački duh svih “naših naroda neuništiv i da u to nema sumnje“.

Prisutnima se obratio i Džaferović koji je istaknuo da su ideali onih koji su se izborili na neovisnost države ostali isti, a da su građani na referendumu položili ispit koji nije imao popravnog roka.

“U odgovoru na pitanje koje je odredilo našu političku sudbinu, svaki je glas bio važan. I danas je svaki glas važan. Borimo se da svaki glas bude i jednako vrijedan. Ravnopravnost je fundamentalna vrijednost od koje nismo odustali i koja je sada preporučena i zaštićena međunarodnim presudama. Međunarodnopravne norme poštovali smo u periodu raspisivanja referenduma, poštovali smo ih čak i u brutalnom ratu, poštujemo ih i danas i njima se rukovodimo“, naglasio je Džaferović.

Podsjetivši kako je agresija na BiH okončana Daytonskim mirovnim sporazumom koji nije bio pravedan, ali je bio bolji od nastavka rata. Naglasivši da je i danas, za sve ljude u BiH, za sve narode i građane i svaki dio Bosne i Hercegovine, bolje da se pridržava postojećeg sustava koji uključuje Daytonski mirovni sporazum i reforme koje su konsenzusom postignute proteklih 27 godina, nego da se ide putem destabilizacije.

Džaferović je istaknuo da je BiH odabrala put integracije u Europsku uniju i NATO i da je to spor put, ali da se uspjehom može smatrati i to što se nije skrenulo s njega.

“Ono što nije prošlo 1992. godine, nije prošlo ni 1995., neće ni 2022. godine. Mi nikada nismo imali dileme, ovog puta nema ih ni međunarodna zajednica. To se vidi iz izjava svih relevantnih političkih ličnosti, ali i u izvještavanju relevantnih međunarodnih medija o BiH“, rekao je Džaferović i dodao da BiH ide dalje u ostvarenju ideala slobode, demokracije i prosperiteta za sve jer u Bosni i Hercegovini ničeg nije previše, ali jeste i može biti dovoljno za siguran i prosperitetan život svih njenih građana.

guest
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Izmetbegović
Izmetbegović
2 mjeseci prije

Sijelo radikalnih talibana😁

GROF OD ROGACA
GROF OD ROGACA
2 mjeseci prije

HEBI GA MI SRBI I HRVATI SMO KRIVI STO NAM SE ISIL ZAHOTIO U NJEDRIMA.NASE MEDUSOBNE PAKOSTI.DOBRO JE STO SU IZOLOVANI NA 23% I SPALI SU NA NA 1200000.

Rele
Rele
Šta ti kažeš na ovo?  GROF OD ROGACA
2 mjeseci prije

Trenutni podatci govore o 140000 Bošnjaka, 750000 srba ,285 000 hrvata i 100000 Ostalih

Volim što sam Ero🇭🇷
Volim što sam Ero🇭🇷
2 mjeseci prije

Obespravljeni svi redom do bola već dvadeset i kusur godina.,sve za rad inata pojedinih hajvana.

Last edited 2 mjeseci prije by Volim što sam Ero🇭🇷
Šaćir soros
Šaćir soros
2 mjeseci prije

Trebalo je pozvati prof.Komsica i Kljujica

Šaćir soros
Šaćir soros
2 mjeseci prije

GRADJANIMA RBIH KASNIJE RB SRETAN DAN KONTINUITETA DRZAVE BOSNE

Anonimac
Anonimac
2 mjeseci prije

Narod uključujući i Hrvate sigurno nije glasao na referendumu za bošnjačku BiH kakvu je žele prikazati nego građansku državu ravnopravnih naroda i građana, a ova današnja BiH nema nikakve veze sa tom građanskom državom nego se pokušava pod pojmom građanske u stvari formirati bošnjačka država po principu BiH=Bošnjaci ,slično kao što je Milošević pokušao u Jugoslaviji između Srba i Jugoslavije staviti znak jednakosti

Last edited 2 mjeseci prije by Anonimac
Josko
Josko
2 mjeseci prije

Sjećam se ko da je bilo jučer kada je lokalni župnik na nedjeljnoj misi svojim ovcama rekao da glasaju za samostalnu Bih i tako najavio zlo koje nam se desilo.Prokleti crkvenjaci za navjeke i ovce njihove što ih poslušaše

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Josko
2 mjeseci prije

Župnik nije znao za Karadjordjevo… TUDJMAN Milošević o podjeli Bosne u ljeto 1991….

Martina Mlinarević
Martina Mlinarević
2 mjeseci prije

Lokalna podružnica Al-Qaide koja se u šali naziva Strankom demokratske akcije monopolizira kulturu sjećanja na stjecanje neovisnosti BiH i širi velikobošnjačku ideologiju u dijaspori, uz sekundiranje uzurpatorskog klauna Komšića i njegovih marionetica na diplomatskim službama u Rimu, Pragu i na drugim mjestima koja pripadaju predstavnicima Hrvata.