Published On: Thu, Feb 9th, 2017

ISIS sad tvrdi da su oni, a ne Hamas, jučer projektilima napali Izrael

Islamska država preuzela je odgovornost za raketni napad na izraelsku luku Eilat, javlja Reuters. Izraelske obrambene snage jutros su priopćile kako su svojim obrambenim sustavom ‘Iron Dome’ presreli tri projektila, od ukupno sedam, koliko ih je ispaljeno tijekom napada u srijedu navečer.

Ogranak Islamske države, koji već nekoliko godina djeluje u Egiptu, na Sinajskom polutoku, preuzeo je odgovornost za ovaj napad, za koji se prvotno vjerovalo da ga je izvršio Hamas. Vjeruje se kako je ova džihadistička skupina u prošlosti izvršila već nekoliko napada na Izrael.

Izraelski vojni glasnogovornik rekao je da su četiri rakete pogodile nenaseljena područja u predgrađu Eilata, blizu granice Izraela i Egipta gdje nije bilo ozlijeđenih.

Izraelska vojska uzvratila napad

Liječnički izvori i svjedoci objavili su danas da je u četvrtak u zoru ubijeno dvoje Palestinaca, a petero ih je ranjeno, kada su izraelski borbeni zrakoplovi gađali pogranično područje između južnog dijela Pojasa Gaze i Egipta.

Izraelski mediji navode dužnosnike izraelske vojske koji su kazali da su napadi odmazda za raketne udare na Eilat sa Sinaja. Izraelsko ratno zrakoplovstvo pogodilo je podzemni tunel raketama zrak-zemlja, objavilo je ministarstvo zdravlja u Gazi.

Prije dva dana izraelski vojni zrakoplovi izveli su 17 uzastopnih udara na vojne postaje i postrojenja u Gazi koja pripadaju oružanom krilu islamskog pokreta Hamas i drugim militantnim skupinama.