ISIL-u i Al-Qa’idi teroristi iz BiH slali kodirane šifre, čeka ih 30 godina zatvora

Na saveznom sudu u Chicagu pojavila se Mediha Salkičević, zvana Medy Ummuluna, jedna od pet bosanskih imigranata u SAD-u koji su prije dva dana uhićeni pod optužbom da su financirali i pomagali pripadnike terorističkih organizacija ISIL-a i Al-Kaide u Siriji i Iraku, prenose američki mediji. Salkičević, majka četvero djece, kazala je kako je razumjela što joj se stavlja na teret.

Ako joj se dokaže krivnja, prema američkim zakonima za aktivnosti pomaganja teroristima, mogla bi dobiti zatvorsku kaznu i do 30 godina zatvora. Odvjetnik optužene poručuje preko medija kako je njegova klijentica nevina, dok se ne dokaže suprotno.

Kako piše novinska agencija AP, u optužnici je navedeno da su ona i još pet bh. državljana koji žive u SAD-u godinama osumnjičeni za korištenje kodiranog jezika u svojoj komunikaciji preko maila i društvenih mreža. “Mjesta u Iraku i Siriji nazivali su ‘plaža’, osim ovog, oni su koristili i riječi kao što su ‘braća’ i ‘lavovi’, što su termini kojima su označavali militante. Oni su imali i posebne riječi za brojne druge pojedinosti o kojima su razgovarali”, piše novinska agencija AP.

vecernji.hr