Published On: Čet, lis 10th, 2019

ISIL-ovci će odmah biti smješteni u zatvor nakon dolaska u BiH, s njima dolazi i dijete od 3 godine

Nekadašnji teroristi Islamske države, koji će iz Sirije biti izručeni BiH, nakon što najvjerovatnije zrakoplovom stignu u Sarajevo odmah će biti prebačeni u pritvor koji im je već određen, potvrdili su izvori upućeni u ovaj proces.

Očekuje se potom krivični postupak protiv njih, a budu li osuđeni, nakon što odrobijaju kaznu biti će prepušteni sami sebi, jer, po riječima stručnjaka, praksa pokazuje da nitko ne brine o onima koji su u proteklim godinama izlazili iz zatvora.

Sam datum izručenja iz sigurnosnih razloga čuva se u strogoj tajnosti i, po svemu sudeći, to se neće dogoditi danas, kako se pretpostavljalo, već je odgođeno zbog vojne akcije Turske koja je jučer počela na sjeveru Sirije.

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, potvrdio je jučer da je u pitanju devet državljana BiH te da je realizacija tog projekta u tijeku. Mektić je dodao da se očekuje da će s njima biti i dijete od tri godine bez roditelja.

Dragan Lukač, ministar unutarnjih poslova RS, podsjetio je kako je MUP Srpske predlagao da se mora prvo utvrditi jesu li to stvarno državljani BiH, jer je poznato da su mnoge osobe otišla pod lažnim identitetima…

“Da ne vraćamo u BiH nekoga tko nije stvarno državljanin BiH. Mislim da je te podatke nužno utvrditi. Njihov dolazak u BiH nije moguć ukoliko nije pripremljeno mjesto za njihov smještaj, koje mora biti maksimalno osigurano, ali svakako i da budu procesuirani za sve što su radili kao pripadnici terorističkih organizacija u tim zemljama”, rekao je Lukač.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare