Četvrtak, 18 travnja, 2024

Išao po curu pa u Hrvacama naišao na čopor od 15 vukova

Must Read

U petak navečer oko 21.30 preko državne ceste D-1 u naselju Hrvace iz smjera Svilaje prema Hrvatačkom polju prošao je čopor od 15-ak vukova. Vidjeli su ih i prebrojili Ivan Mijić iz sinjskog naselja Karakašica, njegova djevojka Marija Marović iz Potravlja i Marijina sestra Anđela.
– Bio sam kod djevojke u Potravlju. Uputili smo se iz Potravlja u Hrvace po Anđelu koja je imala probe u kulturno-umjetničkom društvu. Nakon što sam prošao Doljaninov most uočio sam kolonu vukova koji su prelazili cestu dolazeći iz smjera Doljanina i Božinovića, odnosno iz smjera Zelova i Svilaje prema Hrvatačkom polju. Marija i ja nismo mogli vjerovati svojim očima. Usporio sam automobil, skoro se zaustavio. Izbrojio sam ih devet.
– Nastavio sam do škole u Hrvacama gdje nas je čekala Anđela i kenuli smo natrag u Potravlje. Na istom mjestu gdje sam koju minutu ranije vidio 9 vukova sada sam vidio kako preko ceste prelaze 3 vuka, također od Zelova i Svilaje prema polju. Na obližnjoj livadi uz samu cestu uočio sam još tri vuka, dva manja i jednog većeg. Pretpostavio sam da im je taj veći vođa.
– Zaustavio sam vozilo i izišao iz automobila da vidim kako će reagirati. Onaj veliki vuk samo me pogledao, a zatim se izgubio u obližnjem šumarku – priča Ivica Mijić koji je u subotu došao na to mjesto pokazati kuda je prolazio do sada rekordno brojni čopor vukova u cetinskom kraju.
U razgledavanju terena na kojemu se jasno vide ugažena oputina i tragovi, Mijiću se priključio i Ante Mađorkojemu je vučji čopor prošao nedaleko od kuće. Istim smjerom su, kažu Hrvatačani, prošle godine viđeni jedna vučica s mladima.
– Nije to ništa neobično. Zbog nedostatka hrane na planinama Dinari i Svilaji vukovi idu prema naseljenim područjima. Ne libe se približiti kućama pri čemu ljudima rade velike štete. O tome nam govore vlasnici stoke. Ovo kuda su prošli predstavlja njihov koridor na relacijama od Vrdova i Dinare prema Svilaji, Plišivici i Visokoj i obratno. Poznato je da vukovi tijekom noći mogu prijeći i do 100-ak kilometara. Stoga je ubuduće s tom vrstom zvijeri očekivati još veće probleme – kaže Ivica Maganić, predsjednik lovačkog društva “Sinj”.

Tekst i foto: Toni Paštar l Slobodna Dalmacija
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -