Published On: Uto, kol 17th, 2021

Iran pozdravio poraz SAD-a, veleposlanstvo u Kabulu nastavlja raditi

IRANSKO veleposlanstvo u Kabulu ostat će otvoreno i dalje te će nastaviti raditi, izvijestili su u utorak iranski državni mediji, dan nakon što je Teheran pozdravio “vojni neuspjeh” svog tradicionalnog neprijatelja SAD-a, koji se povukao iz Afganistana.

Vijest je objavljena u trenutku kada su mnoge zemlje evakuirale djelatnike svojih veleposlanstava iz Kabula zbog zabrinutosti za sigurnosnu situaciju nakon što su talibani zauzeli grad, potaknuvši tisuće ljudi na bijeg.

Šijitski Iran dugogodišnji je neprijatelj talibana, koji su suniti, premda su se iranski dužnosnici posljednjih godina otvoreno sastajali s talibanskim vođama.

Teheran je u srpnju bio domaćin sastanka predstavnika tadašnje afganistanske vlade i talibanskog političkog odbora na visokoj razini.

“Veleposlanstvo Islamske Republike Irana u Kabulu u cijelosti je otvoreno i radi. Iranski glavni konzulat u Heratu također je otvoren i radi”, rekao je glasnogovornik iranskog veleposlanstva vanjskih poslova, a prenijela je IRNA.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi rekao je u ponedjeljak da “vojni neuspjeh” SAD-a u Afganistanu i povlačenje američkih vojnih snaga pružaju priliku za uspostavu trajnog mira u toj ratom razorenoj zemlji.

Talibani su naredili svojim borcima da budu disciplinirani, da ne ulaze u diplomatske zgrade i da ne zaustavljaju diplomatska vozila, rekao je u utorak visoki talibanski predstavnik.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova rekao je u nedjelju da iranski konzulati u Mazar-i-Šarifu, Džalalabadu i Kandaharu više neće raditi.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Mene kliču Hassan
Mene kliču Hassan
1 godina prije

MUŠTULUK VELIK KO DŽAMIJA!
Već danim pričam da će u Afganistanu doći do džihada između sunita i šiita a moje predskazanje se opet pokazalo ispravnim!
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/deset-hiljada-afganistanskih-vojnika-ustalo-protiv-talibana/210817137
Amrullah Saleh je šiit i boriće se sa svojim ljudima protiv sunita do konačne pobjede!
VEOMA VAŽNO, Turska će koliko danas pokušati svojim dronama ubiti Saleha a ja se nadam da će Erdoganov plaćenik i lobista Biden bar ovaj put uraditi nešto korisno i da će Ameri svojim dronama zaštiti Saleha od turskih drona i turskih atentatora!!!
Allah save šiite!