Iran odgovorio na optužbe SAD-a

GLASNOGOVORNIK iranskog ministarstva vanjskih poslova je tvrdnju SAD-a da je Iran napao teretni brod u blizini Indije odbacio kao “neutemeljenu”. Pentagon je u subotu priopćio da je dron, lansiran iz Irana, pogodio tanker za prijevoz kemikalija u Indijskom oceanu.

“Motorni brod CHEM PLUTO, tanker za kemikalije koji plovi pod zastavom Liberije, u vlasništvu Japana i Nizozemske, pogođen je danas oko 10 sati ujutro po lokalnom vremenu u Indijskom oceanu, 200 nautičkih milja od obale Indije, napadačkim dronom ispaljenim iz Irana”, rekao je u subotu glasnogovornik Pentagona.

U priopćenju Pentagona pisalo je da je taj napad “sedmi iranski napad na komercijalne brodove od 2021. godine”. U napadu nije bilo žrtava, a kratkotrajni požar na tankeru je ugašen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema tvrtki Ambrey za pomorsku sigurnost, brod je “povezan s Izraelom” i plovio je između Saudijske Arabije i Indije, a Wall Street Journal je ustvrdio da je nizozemska tvrtka koja upravlja MV Chem Plutoom povezana s izraelskom brodarskom tvrtkom Idan Ofer. U studenom je napadom bespilotne letjelice u Indijskom oceanu također oštećen izraelski teretni brod, za što je Washington također okrivio Iran.

U subotu je dužnosnik iranske Revolucionarne garde Mohamad Reza Nakdi upozorio da će drugi plovni putovi postati neprohodni ako se rat između Izraela i Hamasa nastavi. “S nastavkom zločina, Amerika i njezine saveznice moraju očekivati ​​rađanje novih sila otpora i zatvaranje plovnih putova”, rekao je dužnosnik kojeg je citirala iranska novinska agencija Tasnim.

“Uskoro će morati očekivati ​​da će Sredozemno more, Gibraltar i drugi vodeni putovi biti zatvoreni”, upozorio je.