Iran objesio trojicu muškaraca i ženu: “Surađivali su s cionistima”

IRAN je objavio da je objesio četiri osobe za koje tvrdi da su sudjelovale u “sabotaži” u ime Izraela. Pogubljeni su u iranskoj sjeverozapadnoj pokrajini Zapadni Azerbajdžan, izvijestila je sudska web stranica Mizan. Trojica muškaraca i jedna žena osuđeni su na smrt pod optužbom za “vođenje rata protiv Boga” i “korupciju na Zemlji” kroz njihovu “suradnju s cionističkim režimom”.

Teheran tvrdi da je četveročlana skupina “pod vodstvom Mossada počinila opsežne akcije protiv sigurnosti Irana”. Trojica muškaraca identificirana su kao Vafa Hanareh, Aram Omari i Rahman Parhazo. Žena se zvala Nasim Namazi. Sudilo im se za otmice pripadnika iranskih snaga sigurnosti od kojih su navodno željeli izvući obavještajne podatke, ali i za paljenje automobila i stanova nekih agenata.

Priopćeno je kako je još nekoliko suradnika skupine osuđeno na po 10 godina zatvora, ali nisu iznesene dodatne pojedinosti. Iranska obavještajna služba tvrdi da je skupinu nadzirala najmanje četiri mjeseca, počevši od siječnja 2022. do njihova uhićenja tog svibnja, kada su prebačeni iz susjedne zemlje u Iran, prema državnoj novinskoj agenciji Irna.

 

Iranci obećali da će se osvetiti Izraelcima

Vješanja su uslijedila nekoliko dana nakon što je u ponedjeljak u izraelskom zračnom napadu na četvrt Damaska ubijen Sayyed Razi Mousavi, visokorangirani iranski general. Iranski dužnosnici i savezničke militantne skupine u regiji obećali su osvetu za ubojstvo, ali nisu odmah pokrenuli nikakav osvetnički napad, piše Guardian.

Pogreb dugogodišnjeg savjetnika iranske paravojne Revolucionarne garde u Siriji održan je jučer u Teheranu. Iran je optužio Izrael da je odgovoran za zračni napad, a sprovod je bio isprekidan povicima “smrt Izraelu”. Mousavi je bio odgovoran za koordinaciju vojnog saveza između Sirije i Irana, važnog dijela iranske regionalne mreže saveznika.

Izrael strahuje da Iran ubrzava isporuku raketa i projektila kroz Siriju, a također pokušava prenijeti obrambene sustave Hezbolahu, iranskoj miliciji sa sjedištem u Libanonu. Napad na Mousavija protumačen je kao upozorenje Iranu da prestane povećavati potporu Hezbolahu.