Nedjelja, 14 travnja, 2024

INZKO PROTIV INZKA: Ako je upitno imenovani Budimir smjenio Krajinu, jel smjena sama po sebi upitna?

Must Read

Visoki predstavnik pozvao je Budimira da povuče odluku o smjeni federalnog ministra financija Ante Krajine. Iako je sam Budimir imenovan upitno, od strane Inzka, smjenom Krajine došao je u nemilost svog političkog stvoritelja, koordinatora austrijske lihvarske mreže za BIH Valentina Inzka.

Živko Budimir jučer je bio predmet zahtjeva premijera Nermina Nikšića i voditelja Ureda visokog međunarodnog predstavnika Valentina Inzka. Austrijski diplomat tražio je od Budimira da povuče odluku o smjeni ministra financija Ante Krajine, dok je, pak, Nikšić imao bolji prijedlog da cijela Vlada i Budimir podnesu ostavke. Odluka Živka Budimira da prihvati razloge za ostavku Krajine dovela je Federaciju u nove probleme koji su postali kontinuitet aktualne vlasti.

Ultimatum Budimiru

Visoki predstavnik pozvao je Budimira da povuče odluku o smjeni federalnog ministra financija Ante Krajine, upozoravajući kako je ta smjena predstavljala neodgovorni postupak koji može dovesti u pitanje fiskalnu stabilnost i funkcinioranje ne samo FBiH nego i cijele države.

U Inzkovoj izjavi koju je objavio njegov sarajevski ured (OHR) stoji kako se predsjednika FBiH “poziva da povuče odluku od 3. siječnja 2014., ili da je izmijeni tako da osigura da ministar financija može i dalje obavljati svoje dužnosti sve dok se ne imenuje njegov nasljednik, ili dok sud ne odluči drugačije”.

Budimir je Krajinu smijenio s mjesta ministra financija prošlog tjedna označivši ga odgovornim jer dio razvojačenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) nije do kraja prosinca dobio pripadajuće naknade.

Ispostavilo se kako je smjena Krajine s trenutačnim stupanjem na snagu dovela u pitanje sve buduće isplate iz federalnog proračuna, uključujući plaće i mirovine te otplatu vajskog duga, jer je samo ministar ovlašten potpisivati naloge za takva plaćanja a zakon nije predvidio mogućnost da se taj dio njegovih ovlasti na nekoga prenese.

I tumačenje OHR-a je da ministar financija ima “nezamjenjivu ulogu u provedbi transakcija vezanih uz isplate iz proračuna u FBiH” što ukazuje kako je ta pozicija od ključne važnosti za fiskalnu stabilnost entiteta i države.

OHR-a također smatra kako je Budimirov pokušaj da se smjenom Krajine zapravo provede rekonstrukcija entitetske Vlade tek “gubljenje vremena”, a da bi energiju trebalo koristiti na rješavanje stvarnih problema. Istodobno, premijer Nikšić jučer je rekao da je Budimirova odluka nezakonita, neustavna i da je akt ništavan jer je donesen na osnovi nepostojećeg zakona. Nikšić kaže da u slučaju da ova odluka ostane na snazi, Krajina neće moći potpisivati tranše iz proračuna, plaće i invalidnine, te će zbog toga pokrenuti spor na Ustavnom sudu FBiH.

Najbolja je smjena

“Ja ću na sjednici izložiti svoje viđenje i prijedloge za prevladavanje slučaja. Mi Budimirovu odluku ne možemo poništiti i moramo naći načina da spriječimo kaos”, dodao je premijer FBiH.

Sve su opcije moguće, dodao je on, ne precizirajući koje korake Vlada namjerava poduzeti. “Predlažem da smijenimo Vladu, da ja i on podnesemo ostavke pa da vidimo u Parlamentu tko ima potporu”, kazao je Nikšić. Krajina je pak rekao da mu je svejedno hoće li on biti ministar ili ne. “Ja ne smijem, niti ću biti problem”, rekao je Krajina.

Vecernji

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Blokirali smo oglase izdajničkog DC-a Mate Granića

Jer novcem se može kupiti sve i svakog u RH. U HercegBosni ne može. I nemoj da nam netko smeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -