Published On: Mon, Sep 28th, 2015

INZKO SE OVAJ PUT NA TRNU NIJE ZATEKAO: Uhićeni su Jerko Ivanković Lijanović, u Tuzli Šerifović i Ajanović


Kada će SIPA privesti Valentina Inzka nije jasno, no javnost pamti njegovo javno medijsko zalaganje za slučaj Lijanović, njegovo protestiranje zbog načina privođenja nakon prvog uhićenja druga mu Jerke  a njegova bliskost sa klanom Lijanović ispoljavana je u nekoliko navrata.
Prema današnjim zakonima, sve osobe, koje se nalaze na izrazito moćnim pozicijama, a vezuje ih se uz određene afere, lišavaju se slobode kako ne bi utjecali na moguće svjedoke.

To vrijedi za sve građane BIH osim za Valentina Inzka. Koji itekako može utjecati na svjedoke. Ali za njega zakoni ove zemlje ne vrijede. On tako utječe na živote ljudi u FBIH i BIH, donosi odluke koje direktno utječu na naš život, kroji Vlade koje direktno utječu na naš život a zbog tog ne trpi nikakve političke niti pravne posljedice.
Doduše njegov način pljačke nešto je suptilniji od njegovih prethodnika.
I dok je Petritsch bio otvoreni pljačkaš privatne imovine koji je u privatne banke upadao po dnevnom svjetlu i uz  tenkovsku zaštitu, također nekažnjeno naravno, Inzko je nešto modernija varijacija na temu.
Iako naizgled nježniji njegov princip zapravo je znato suroviji. Naime daleko je brutalnija pljačka pustiti Lijanovića blizu federalnog trezora ili mu onako neobrazovanom dati ministarsko mjesto nego li zgaziti tenkom banku.
Govoriti o objektivnom suđenju Lijanoviću, bez udaljavanja Inzka od utjecaja na Tužiteljstvo i svjedoke samo je farsa i predstava za javnost. To je jedan od razloga zbog kojeg je Inzku važno da Tužiteljstvo ostane pod njegovom kontorlom. Neke afere iz prošlosti, i neki akteri iz prošlosti čiji je upravo on bio glavni politički pokrovitelj mogli bi se jednog dana naći pod lupom nekog normalnog i neovisnog Tužiteljstva BIH.
Oni koji misle da Inzko nije uvezan s Lijanovićem, koji je na neki način i javn pljačkaš građana Federacije BIH ali  i žrtva kamatarenja austrijskih banaka , naprosto je naivno. Tako danas nije pitanje hoće li Lijanović biti osuđen nego za koliko dana će ponovno biti pušten da ponovno sablažnjava javnost svojim neotesanim izjavama. Odnosno, pojednostavljeno kazano, pitanje je kada će u Tužiteljstvu zazvoniti OHR-ov telefon. Lijanovićev smješak prilikom privođenja govori da ga neće čekati dugo.
Drugo pitanje je odgovornost Nermina Nikšića kao Lijanoviću nadređenog te Ante Krajine kao ministra financija u Inzkovoj vladi. Privoditi Jerku a ne otvarati pitanje odgovornosti onih koji su morali odobriti njegove transakcije ismijavanje je dostojanstva svih građana Federacije BIH.
To ismijavanje jednako je ismijavanju koje radi Valentin Inzko kada poručuje šta koja Vlada i koji političar trebaju činiti. Njegova Vlada, koju je nametnuo, i koja je ostavila ogromne proračunske rupe, a Lijanoviću dala pravo raspoređivati milijune po privatnim fiktivnim firmama, najgora je vlada Federacije od kada je Daytona. Da ima iti malo obraza, i političkog dostojanstva, sam Inzko davno bi odstupio i ispričao se građanima FBIH što im je nametnuo pljačkaše na vlast. Ne! Umjesto toga, taj visoki predstavnik austrijskog kapitala u BIH i danas popuje novoizabranim političarima što treba biti njihov program i kakve trebaju biti njihove izjave. Zna on. Nitko kao on. Posljednji monarh Europe. (poskok.info)

Pred kuću bivšeg ministra pripadnici SIPA-e i djelatnici PU Široki Brijeg stigli su jutros u 6 sati.
U tijeku su uhićenja i u Tuzli. Zbog poljoprivrednih poticaja u Tuzlanskoj županiji uhićen je zastupnik te županije Mersed Šerifović.
Mersed Šerifović potpredsjednik je Narodne stranke radom za boljitak.
Šerifović je i predsjednik Povjerenstva za poljoprivredu, vodoprivredu, šumarstvo i zaštitu okoliša Skupštine Tuzlanske županije, te zamjenik predsjednika Povjerenstva za borbu protiv korupcije Skupštine Tuzlanske županije.
Obnašao je i funkciju savjetnik načelnika općine Tuzla u mandatnom razdoblju od 2004. do 2006. godine.
Federalna televizija javlja da su pripadnici SIPA-e jutros u Širokom Brijegu uhitili bivšeg ministra poljoprivrede i dopremijera Federacije BiH Jerka Ivankovića-Lijanovića.
A po naredbi tužiteljstva Tuzlanskog kantona pripadnici FUP-a su uhitili ministra prometa i komunikacija TK-a Edina Ajanovića i bivšeg savjetnika Jerka Ivankovića Lijanovića.
FTV javlja da je u tijeku pretres prostorija ministarstva, a sve se dovodi u vezu sa zloupotrebama poticaja u poljoprivredi. U akciji je uhićen i Mersed Šerifović, predsjednik KO Narodne stranke radom za boljitak TK-a. U toku je pretres kantonalnog odbora te stranke. /HMS/
I kako optuženik za ozbiljnu pljačku države Lijanović pozivan na molitveni doručak
Iako se protiv njega pripremala optužnica zbog višemilijunskih poreznih utaja, te vodila istraga o zloupotrebi poljoprivrednih fondova, kupovini glasača i višeemilijunskoj prevari Hypo banke, nezakonito imenovanom federalnom premijeru Jerki Ivankoviću Lijanoviću stigla je i 2014-e pozivnica iz Washingtona na Molitveni doručak.
Podsjetimo, Međunarodni Molitveni doručak krajem siječnja ili početkom veljače svke godine organizira američki predsjednik Barack Obama, članovi američkog Kongresa i Senata, a Lijanović je svake godine pozivan na ovaj događaj./HMS/