Published On: Fri, May 17th, 2013

MALO MU IH PA TREBA JOŠ: »Inzko da preuzme dio Budimirovih ovlaštenja«


SARAJEVO-Klubu bošnjačkih delegata prihvatljiva je konstatacija Komisije za ustavna pitanja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH / FBiH / da je predsjednik FBiH Živko Budimir spriječen obavljati dužnost, te iz tog razloga predlaže zaključak kojim se poziva visoki predstavnik u BiH Valentin Incko da preuzme dio ovlasti predsjednika FBiH, rekao je šef ovog kluba Amir Zukić na vanrednoj sjednici ovog doma.
Delegat Jasenko Tufekdžić ukazao je na činjenicu da je Klub bošnjaka u Domu naroda ovakav zaključak usvojio jednoglasno, kako bi se pomoglo da se pronađe svima prihvatljiv izlaz iz situcije u FBiH.
Tijekom diskusije, delegat Damir Čarđić istaknuo je da je u slučaju Živka Budimira, koji je nevin dok sud to ne dokaže, i političkom krizom izazvanom nakon toga, riječ o državnom udaru na “mala vrata”.
Delegat hrvatskog naroda Josip Perić rekao je da je današnja sjednica Doma naroda FBiH “dno dna” jer je predsjednik FBiH uhićen 26. travnja, te da su zakonodavne vlasti u FBiH trebale reagirati mnogo ranije.
“Ako pravosudne institucije dokažu da je Budimir kriv, biću prvi da glasam za njegovu smjenu. Ovo je` silovanje `demokracije i ovo što se danas radi neću podržati jer sam uvijek na strani pravde, pa makar i na vlastitu štetu”, rekao je Perić .
Delegat hrvatskog naroda Ivo Tadić istaknuo je da ga ne čude stavovi pojedinih delegata o državnom udaru u FBiH, jer je HDZ BiH članica parlamentarne većine, a nema nijednog ministra.
On je naglasio da je današnja kriza u FBiH refleksija koja je nastala formiranjem vlasti od stranaka potpisnica platforme, te da se ta kriza prelila u sve kantone.
“Smatram da bi Budimir trebao podnijeti ostavku i predlažem zaključak kojim se poziva visoki predstavnik staviti izvan snage dio odluke kojom se poništava odluka Središnjeg izbornog povjerenstva o izboru predsjednika FBiH”, rekao je Tadić.
Komisija za ustavna pitanja Doma naroda Parlamenta FBiH je na početku izvanredne sjednice dala mišljenje da predsjednik FBiH Živko Budimir nije u mogućnosti da obavlja funkciju, te zaključak da bi iz tog razloga trabalo da podnese ostavku.
Delegati Doma naroda su na samom početku usvojili dnevni red izvanredne sjednice koji ima samo jednu točku – “Funkcioniranje izvršne vlasti u FBiH s posebnim osvrtom na funkciju predsjednika Federacije BiH”.
Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH o funkiconisanju izvršne vlasti u FBiH zakazana je na prijedlog klubova srpskog i hrvatskog naroda, koji je podržala većina delegata.
Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu lišili su slobode Budimira 26. travnja, a Sud BiH odredio mu je jednomjesečni pritvor 28. travnja.
Budimiru se na teret stavlja zloporaba ovlasti i kršenja Zakona o pomilovanju FBiH, a nalazi se u pritvoru u Mostaru.