INTERVJU ZA “DANAS” Izetbegović: Hrvatski i srpski političari su bezobrazni, od zločinaca prave heroje

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u intervjuu za srbijanski list Danas govorio je o posljednjim događanjima na relaciji Sarajevo – Beograd, presudama Haškog tribunala u slučajevima Ratko Mladić, te Prlić i ostali, i o drugim stvarima.

Vaša izjava da biste vojno reagirali na pokušaj otcjepljenja RS izazvala je veliko uzbuđenje u regiji. I dok jedni u tome ne vide ništa sporno, drugi se pitaju kako je moguće zadržati RS ako tamošnji građani ne žele živjeti u BiH. Je li razlog te težnje samo politika Dodika?

“Rekao sam da sam spreman svim sredstvima braniti teritorijalni integritet i suverenitet BiH. To je moje pravo i moja ustavna i zakonska obaveza. Svi se trebaju pomiriti s tim da neće biti otcjepljenja bilo kojeg dijela BiH i da će Srebrenica, Tomašica, sva ona silna mjesta pokolja nad nevinim žrtvama udruženih zločinačkih poduhvata koje su predvodili Milošević, Karadžić i Mladić ostati zauvijek teritorij BiH.

A što se tiče želja i težnji, ‘snova’ kako to kaže Dodik, one se neće ugasiti u dobrom dijelu srpskog korpusa, ali će biti prevladane kroz proces sazrijevanja i prihvaćanja realnosti. Ne može se srušiti Daytonski mirovni sporazum a da se ne sruši mir, nijedan narod u BiH nema pravo uzeti sebi teritorij koji pripada svima, ali može se ići dalje u ekonomski nazadak i izolaciju, u siromaštvo koje će djelovati otrežnjujuće. Socioekonomsko stanje u entitetu RS je bitno lošije od onog u Federaciji, istovremeno je zaduženost mnogo veća”, kazao je Izetbegović za Danas.

Može li se napraviti paralela između Vaših pozicija i onih koje imaju vlasti na Kosovu – u smislu održanja teritorijalnog integriteta države – oni pokušavajući zadržati sjever Kosova, kao što se Vi pokušavate suprotstaviti nezavisnosti RS? Vidimo da čak i neki diplomati spominju mogućnost prekrajanja granica kao rješenje i zadovoljenje Srbije.

“Ne znam hoće li i mogu li se Srbija i Kosovo dogovoriti o takvoj promjeni granica. Što se tiče entiteta RS, on se ne može upoređivati s Kosovom. Nije nad Srbima u BiH izvršena agresija, nisu oni bili izloženi genocidu, dapače, njihove komšije Hrvati i Bošnjaci su nasilno i zločinima uklonjeni sa dijelova teritorije BiH kako bi se kreirala etnički čista srpska teritorija. Čak su i Srbi Sarajeva bili žrtve nasilnog etničkog čišćenja od strane vlastite vojske. Nema pravnih, historijskih i moralnih preduvjeta za otcjepljenje entiteta RS. Preostaje da se eventualno nasiljem i vojno pokuša dovršiti ono što nije uspjelo Karadžiću i Mladiću. Ne bih nikome preporučio da se u takvu nepravdu i avanturu zaista i upusti. Uostalom, sudbina i kraj Karadžića i Mladića se odvija pred našim očima”.

Tragična je situacija u kojoj, nakon presude Mladiću, umjesto katarzičnog odnosa Srbije, čujemo predstavnike žrtava genocida kako tumače presudu u smislu da ona nije uperena protiv srpskog naroda. Imate li razumjevanja za one obične ljude koji negiraju odgovornost svojih predstavnika?

“Komentirajući presude Mladiću i herceg-bosanskoj šestorci ja sam srpskom i hrvatskom narodu poslao poruke pomirenja, pokušao pomoći da se hipoteka zločina skine sa vrata cijelog naroda, da se locira na pojedince bez obzira koliko ih je bilo i kakve su pozicije zauzimali.

Odgovor srpskih i hrvatskih političara, naročito u BiH, bio je loš, sebičan.

Upravo su oni svojim izjavama vlastitim narodima tovarili na leđa teški teret kolektivne odgovornosti. Ja to ne razumijem. Sramotno je da žrtve skoro nisu ni spominjane u njihovim reakcijama. Sućut se ima samo za svoje “heroje” koji su krivi za strahovite patnje nevinih ljudi. Ne razumijem takav stupanj bezosjećajnosti političara koji imaju informaciju i znanje o događajima. Običan narod i njegovu neinformisanost možda i mogu razumjeti, jer im sliku stvarnosti kreiraju političari i mediji koji ih uvjeravaju da je Mladić hrabri general koji se u njihovo ime borio protiv neprijatelja.

Činjenica je, međutim, da je Ratko Mladić ratni zločinac presuđen za sve moguće zločine koje tretira međunarodno pravo. Odgovornost za negiranje genocida je prije svega na političkim, intelektualnim i vjerskim elitama, koje kreiraju mišljenje vlastitog naroda”.

Često se mogu čuti ocjene da su sve političke elite na našim prostorima duboko korumpirane i da su njihove izjave usmjerene ka održavanju nestabilnosti zarad financijskog, političkog i ekonomskog profitiranja. Kako odgovarate na takve osude i kako se osjećate kada Vas stave u taj koš?

“Navikao sam na uvrede i nepravde. Prije petnaestak godina su me optuživali da posjedujem enormno bogatstvo. U to vrijeme sam bio doslovno bez imovine, imao sam samo pravo na korištenje stana i neki stari Nissan.

Pa sam u tom smislu dao izjavu za javnost, napisavši da sva moja imovina vrijedi desetak tisuća maraka. Nitko mi tada nije vjerovao. Danas mi vjeruju. Slična stvar je i u odnosu prema zločinu, zločincima, prema narodima, povjerenju. Trudim se da razumijem druge, da nađem sugovornike, zato sam i došao u Beograd oblijepljen slikama Ratka Mladića, sa kioscima punim naslovnica koje me vrijeđaju.

Ovakav odnos me mogao politički koštati. Ali nije, i zato sam ponosan na svoj narod. I još nešto na kraju – dugo sam u politici, trajem, pamtim sve balkanske turbulencije, osobno sam poznavao skoro sve glavne aktere. I one moćne, nasilne, samouvjerene. I svima koji su pravili probleme sam vidio leđa”.

Cijeli intervju pročitajte na ovoj poveznici