INTERVJU Nikšić: Netko od nas mora u oporbu – SDP ili SDA

Proces rekonstrukcije vlasti na državnoj i federalnoj razini značajno je usporen, a sve je više mišljenja kako će konačan rasplet situacije biti poznat tek nakon lokalnih izbora.

 

Međutim, u intervju za Večernji list nezakoniti (op. Dnevnik.ba) federalni premijer Nermin Nikšić smatra kako će započeto prekomponiranje vlasti biti uspješno završeno te da će postojeća parlamentarna većina ostvariti svoje ciljeve. Za danas je najavljen susret čelništva SDP-a i HDZ-a BiH.

 

Je li međustranačko savezništvo koje se ogleda i kroz parlamentarnu većinu u Federaciji BiH ugroženo?

 

Suradnja dvije stranke nije ugrožena, jer problemi koji postoje objektivno nisu rezultat aktivnosti niti jedne od ove dvije stranke, već su posljedica opstrukcija onih snaga koje odbijaju prihvatiti elementarnu demokratsku činjenicu da je formirana nova parlamentarna većina koja ima pravo i obvezu oformiti svoju izvršnu vlast. Vjerujem da su i u HDZ-u BiH poput nas u SDP-u BiH svjesni ove činjenice i da unatoč svim opstrukcijama te snage neće ugroziti provedbu dogovora koji su postignuti između ove dvije stranke.

 

Savez između SDP-a i HDZ-a je dio šireg koalicijskog saveza, koji pored ove dvije stranke uključuje i SBB i HDZ 1990. Ove stranke čine parlamentarnu većinu na federalnoj razini, čine dio parlamentatrne većine na državnoj razini, te parlametarne većine u nekoliko županija. Ove četiri stranke su potpisale detaljan i precizan “koalicijski sporazum” koji definira jasne pravce djelovanja u ovom mandatu, a kojim se uspio pomiriti koncept građanskog i nacionalnog u BiH, što je veliko dostignuće i značajan iskorak u političkim procesima u našoj zemlji. Nedorečenost i kompliciranost našeg političkog i pravnog uređenja je usporio proces formiranja izvršne vlasti na osnovi volje nove parlametarne većine.

 

Takav sustav sadrži niz instrumenata blokade, koje ovih dana izdašno koriste predstavnici SDA, te time usporavaju proces poštovanja demokratske volje većine. Nova parlamentarna većina na federalnoj razini SDP-SBB-HDZ-HDZ 1990. je neminovnost i siguran sam da su svi koalicijski partneri jasno opredijeljeni ka prevladavanju ovih blokada, uspostavi funkcionalne izvršne vlasti, a potom i otklanjanju nelogičnih instrumenta opstrukcije u našem sustavu.

 

Prema nekim najavama, nakon lokalnih izbora, a ovisno o njihovom ishodu, moguća su nova preslagivanja vlasti na federalnoj i državnoj razini. Je li to realno očekivati?

 

U listopadu ove godine se ipak događaju lokalni izbori, gdje se biraju načelnici općina, vijećnici u općinskim vijećima, a ne više razine vlasti. Nadam se da će to imati na umu i političke stranke, te da će se u sljedećem periodu baviti problemima lokalnih zajednica i općinskim pitanjima, a da neće podgrijavati političke, nacionalne ili bilo koje tenzije, koje nemaju nikakve veze s pitanjima i temama relevantnim za lokalne zajednice.

Puno je vremena izgubljeno zbog raznih blokada i svako dodatno podgrijavanje političkog ozračja u zemlji imat će negativne socio-ekonomske posljedice za naše građane. Smatram da rezultati lokalnih izbora neće utjecati na proces rekonstrukcije vlasti, te da rezultati tih izbora neće imati utjecaj na političko pregrupiranje u zemlji, jer ne utječu na kapacitete koje pojedine stranke imaju u skupštinskim klupama.

Mislim da do nekih bitnih promjena u odnosu na trenutnu parlamentarnu većinu neće doći. Moguće je da će određene snage pokušati iskoristiti predizbornu kampanju i period nakon lokalnih izbora da dodatno zakompliciraju političku situaciju, ali ti pokušaji ne bi trebali naići na plodno tlo. Ipak su ovo lokalni izbori, koji ne mogu utjecati na odnose na višim razinama vlasti, bez obzira na njihove rezultate.

Još jednom apeliram na sve političke subjekte da izbjegavaju bilo kakvu radikalizaciju situacije pred ove izbore, te da se posvete lokalnim temama i kandidatima. A ja sam uvjeren da će SDP BiH nakon ovih izbora biti jači nego što je sada. Ipak, do sljedećih općih izbora imaju još dvije godine, a to je dug period u kojem se mnogo toga može promijeniti.

 

Imate li odgovor ako Ustavni sud FBiH potvrdi valjanost odluke o razrješenju ministra Radivojevića? Kako će Vlada funkcionirati u situaciji kada dva bloka u Vladi imaju po osam glasova?

 

Prilično je nezahvalno odgovarati na ovo pitanje, jer se traži da prejudiciram odluku Ustavnog suda, što će oni koji samo čekaju prigodu odmah okarakterizirati kao pritisak. Kako vi inzistirate reći ću jasno svoj stav. Želim vjerovati da nije moguća niti jedna druga odluka Ustavnog suda FBiH osim one koja će potvrditi odlučnost institucija i pravne države da se poštuju i zaštite elementarna ljudska prava i slobode zajamčena Ustavom FBiH.

Kuvertirane i krivotvorene ostavke ne mogu niti smiju biti dio našeg pravno-političkog sustava. Ova, u svijetu nepoznata praksa je protivna duhu demokracije, te bi činila veliki korak unatrag, a naš, svakako komplicirani i slab politički sustav bi postao još nefunkcionalniji i nedemokratičniji. Iskreno se nadam da do toga neće doći.

No, ako se dogodi neočekivano, osobno ne očekujem veće probleme u funkcioniranju Vlade, jer parlamentarna većina će u konačnici sasvim sigurno izvršiti rekonstrukciju Vlade, unatoč svim opstrukcijama, podvalama i spletkama. Vlada je na nekoliko prethodnih sjednica, kojima nije nazočio dopremijer Radivojević, donijela niz važnih odluka, prijedloga zakona, utvrdila rebalans proračuna i nije bilo preglasavanja. Nadam se da će tako biti i u budućnosti, bez obzira kakvu odluku donese Ustavni sud, rekonstrukcija ove Vlade je neminovnost, jer je to volja nove parlamentarne većine.

 

Je li moguća pomirba između SDP-a i SDA?

 

SDP BiH nije u svađi s bilo kim pa ni sa SDA. Da je koalicija sa SDA mogla funkcionirati, ona se ne bi ni prekidala. Pokazalo se da s kreatorima lošeg stanja u zemlji i s onima koji su naš sustav napravili nakaradnim i korumpiranim, nema napretka. Ovdje se radi o tome da SDA nije željela podržati reformski kurs i vladavinu prava koju je zagovarao SDP. Postoji li igdje u svijetu primjer da stranka koja je dio vlasti ne podrži dokument kakav je državni proračun. Sve dok SDA i bilo koja druga politička opcija ostaje vjerna takvim principima u SDP BiH ne može imati partnera za bilo kakvu suradnju.

Mi smo istinski vjerovali da je SDA spremna izvršiti unutarnje reforme i okrenuti se ka borbi za prosperitetnu BiH, ali su očito retrogradne snage u toj stranci odnijele pobjedu i zbog toga naša daljnja suradnja u vlasti nije bila moguća. Zato netko od nas mora u oporbu. Dosta smo vremena potrošili očekujući i pokušavajući pomoći u refomi SDA. To, na žalost, nije moguće. Danas oni nas optužuju za sve ono što je loše urađeno ili nije uopće urađeno u vremenu u kome su oni bili odlučujući čimbenik u vlasti. Očito su previše lagodno živjeli da bi se tako lako odrekli tih privilegija.

 

Je li rješenje eventualno u prijevremenim izborima ili postoji i neka treća solucija za izlazak iz ove pat-pozicije u Federaciji?

 

Ne bježimo od prijevremenih izbora, ali nisam siguran da bi oni donijeli bilo kakvu značajnu promjenu, uzeli bi dosta vremena, a svi bi se bavili izbornim kampanjama, umjesto stvarnim problemima, kojih je napretek. Uskoro će rezultati lokalnih izbora, pa ćete vidjeti da su iste stranke opet u “igri”. Ne mislim da se nalazimo u pat poziciji. Kao što sam vam kazao, volja parlamentarne većine će se ispoštovati, malo sporije nego što smo prvobitno mislili. Sporije ide zahvaljujući ljudima koju su prvaci u malverzacijama, zloupotrebi sustava i političkih instrumenta blokade.

 

Pojavile su se informacije da upravljačke strukture u nekim javnim poduzećima u iščekivanju svoje smjene rasipaju novac i na prečac zapošljavaju podobne kadrove. Ima li Vlada mehanizme da zaustavi ovakvu praksu?

 

To je, na žalost, uobičajena praksa, onih čiji se mandat bliži kraju. Vlada i ja kao premijer činim i činit ću sve da zaustavim takva ponašanja. Tu nisam spreman praviti bilo kakve kompromise. To sam do sada pokazao nebrojeno puta, gdje sam za svaku informaciju koja je do mene došla, a ticala se nezakonitosti i nepravilnosti u radu javnih ali i svih drugih poduzeća i institucija, tražio djelovanje nadležnih tijela. To ću nastaviti raditi i u budućnosti. U konačnici, Vlada FBiH ima mehanizme da zaustavi i sankcionira takva ponašanja u državnim poduzećima i mi ćemo ih sigurno koristiti.

 

U kojoj mjeri će blokada rekonstrukcije vlasti utjecati na kapitalne projekte koje je najavila Vlada FBiH, kao što je dinamiziranje cestogradnje i početak izgradnje velikih energetskih objekata?

 

Upravo smo tu dokazali da su pokušaji opstrukcija osuđeni na neuspjeh. Naime, prvi problemi u odnosima na relaciji SDP – SDA nastali su kada je nakon smiješnih optužbi da su od strane, kako su okarakterizirani mladih, naivnih, nesposobnih SDP-ovih kadrova u javnim poduzećima, zaustavljene imaginarne silne investicije u izgradnju autocesta i energetski sektor, javnosti, ali i čelništvu SDA postalo jasno da se u ovom trenutku u FBiH gradi više kilometara autoceste nego što je napravljeno u posljednjih 20 godina. Da je trenutačna vrijednost tih investicija 500 milijuna KM, a iduće godine taj iznos će biti još veći od toga. Očekujemo da u sljedećoj godini, što izravno, što neizravno, na javnim radovima na autocesti bude zaposleno oko 15.000 radnika.

 

Kao što i sami znate, raspisan je javni poziv za pretkvalifikaciju za izbor projektnog partnera za izgradnju bloka 7 TE Tuzla, a u završnoj fazi su i pripreme za početak radova na izgradnji HE Vranduk, vjetroparka Podveležje, kao i niza drugih projekata koje realiziraju druga javna poduzeća i institucije u FBiH. Kako je to danas svima jasno, u SDA su se opredijelili da na svaki način pokušaju opstruirati i usporiti te projekte, a saveznike su pronašli u onima koji su u proteklom vremenu zarad svojih osobnih interesa od BiH napravili koloniju, a javna poduzeća pretvorili u privatne kompanije.

 

Za nas investicije i zapošljavanja nemaju alternativu i nećemo dozvoliti nikome da spriječava napredak BiH i svih njenih građana. Ubrzana gradnja koridora Vc i početak izgradnje energetskih objekta je strateški prioritet ove zemlje. Pogotovo, u vremenu velike svjetske krize, jedini izlaz i naša prilika da prebrodimo krizu je kroz ove radove. Iako je u ovoj zemlji vrlo lako blokirati svaki progres i pozitivnu priču, mislim da je upravo zbog njihovog očitog zamaha kod ovih projekta jako teško napraviti značajnije opstrukcije.

 

Čini se da su očekivanja od ove Vlade bila daleko veća nego što su realni rezultati u dosadašnjem mandatu. Kako biste Vi ocijenili rad Vlade i što smatrate njezinim najvećim pogreškama?

 

Pitanje je koliko su realna nečija očekivanja. Ne bih se složio s tom ocjenom, jer je ovo prema ocjenama nevladinog sektora koji već godinama prati rad izvršne vlasti najbolja Vlada koju je FBiH ikada imala. To se može vrlo lako dokazati kako statistički tako i realnim pokazateljima na terenu. Pogledajte rezultate analiza CCI-ja, vidjet ćete da je ova Vlada uradila višestruko više nego svaka od prethodnih federalnih vlada, ali i da smo po prvi put bili učinkovitiji od Vlade RS-a i Vijeća ministara. Pomaknuli smo stvari s mrtve točke.

Vi ste spomenuli ulaganja u cestovnu i energetsku infrastrukturu. Upravo aktiviranje javnih radova i konačna realizacija stotina milijuna odobrenih kredita koje su ranije vlasti međusobnim svađama godinama držale blokiranim na računima vjerojatno su najbolji pokazatelj uspjeha ove Vlade. Napravili smo značajan napredak u saniranju kaosa u proračunu koji smo zatekli. Proračunsku potrošnju smo sveli na razinu iz 2008. godine. Vratili smo više od 100 milijuna duga prema neratnim invalidima, demobiliziranim borcima koji su nam u naslijeđe ostavile ranije vlasti. Napravili plan sanacije dugova prema MIO, radnicima i slično, koji iznosi blizu 300 milijuna.

Uhvatili smo se u koštac s problemima u namjenskoj industriji, predratnim gigantima za koje se do prije godinu dana činilo da im nema spasa. Naravno da uvijek može bolje. Ja bih bio najsretniji da je naša Vlada bila efikasna kao vlada Švedske, ali za to su potrebne švedske okolnosti i uvjeti kojih mi nemamo. Ne mislim da je federalna Vlada imala kardinalnih pogrešaka do sada, pogotovo ako uzmemo u obzir da su svi ministri osim jednog, prvi put obavljali svoje dužnosti. Tu možda možemo pričati o početnom neiskustvu i početnoj nesvjesnosti o stanju koje smo zatekli.

 

Dakle, ipak je bilo pogreški?

 

Pogreški je naravno bilo, ali one nisu bile urađene s namjerom i kao što sam to u više navrata javno isticao, svakome onome kome je eventualno učinjena neka nepravda upućujem javnu ispriku i obećanje da ću zajedno s članovima Vlade učiniti sve da se te pogreške isprave. Slažem se da to nije dovoljno i očekujem da u sljedećem periodu naročito s novim snagama unutar Vlade postignemo još bolje rezultate. Pri tome posebno očekujem odlučnije aktivnosti nove Vlade u osiguranju većeg stupnja vladavine prava, posebno kroz realizaciju niza zakonodavnih i institucionalnih projekata usmjerenih ka borbi protiv svih vidova kriminala i sustavne korupcije koji blokiraju ovu zemlju i njezine građane u napretku.

 

Mnogo je primjedbi na rasipništvo pojedinih ministara i nenamjensko trošenje sredstava – netransparentno trošenje novca, kupovinu novih vozila i slično. Što kanite poduzeti s tim u vezi?

 

Ja ću nastaviti inzistirati na politici ušteda i domaćinskog odnosa prema javnim sredstvima. Sve slučajeve rasipništva koje sam mogao spriječiti sam spriječio. U svim slučajevima, rekao bih, bezobraznog trošenja javnog novca pokušavam osigurati adekvatne sankcije prema onima koji su to radili. Što se mene tiče, proračunski novac nije vlasništvo niti premijera niti ministara niti stranaka, već građana ove zemlje i ja tražim od svih da se prema tim sredstvima odnose nikada ne gubeći iz vida tu činjenicu.

 

Cijela Europa, a posebno naša regija, strahuje od novog poskupljenja hrane s početkom jeseni. Imate li odgovor na takvu situaciju, poglavito kada je u pitanju sprječavanje makinacija i zaštita najugroženijeg dijela populacije?

 

Vlada FBiH učinit će sve što je u njenoj moći da ublaži ili spriječi eventualna poskupljenja i udar na najsiromašnije građane FBiH. Krajem prošlog tjedna imali smo sastanak s predstavnicima mlinsko-pekarske industrije i banaka na kojem smo dogovorili određene aktivnosti u vezi sa sprječavanjem učinaka poskupljenja pšenice na svjetskom tržištu, do kojeg će vjerojatno doći zbog posljedica velike suše. Već na prvoj sljedećoj sjednici Vlade tražit ću od ministara da svatko u okviru svojih resora poduzme sve što je u njihovoj moći kako bi na svaki mogući način odgovorili na eventualna poskupljenja. Očekujem također da inspekcijska tijela urade svoj dio posla te da ne dozvole neodgovornim pojedincima da “love u mutnom“ i pokušaju ovu situaciju iskoristiti kako bi ostvarili neopravdanu zaradu. Proteklih dana je cijela BiH pogođena velikim požarima. Štete daleko premašuju vrijednost jednog kanadera.

 

Razmatra li se mogućnost nabave ovih letjelica ili posebnih helikoptera koji bi ubuduće mogli pomoći u ovakvim situacijama?

 

Cijela bivša Jugoslavija je pogođena velikim požarima. Stanje nije ništa drugačije u Hrvatskoj, Crnoj Gori, štete su velike, a sustav zaštite od požara nije na razini koja je potrebna. Naravno da razmišljamo o nabavi protupožarnih zrakoplova, o tome sam nedavno razgovarao s premijerom Džombićem i složili smo se da o ovom pitanju moramo zajednički djelovati. Na žalost, proces javnih nabava zahtijeva vremena i mi opremu za gašenje nećemo uspjeti nabaviti dok traju požari. Federacija BiH ima osigurana sredstva za kupovinu letjelica za gašenje požara.

Međutim, taj projekt je od državnog značaja i podrazumijeva sudjelovanje institucija BiH i RS-a. Unatoč brojnim intervencijama sa naše strane te već spomenutoj preliminarnoj suglasnosti, do sada nije bilo razumijevanja da se ovaj zajednički projekt izvede do kraja. Ipak, nadam se da su katastrofalni požari, čije posljedice osjećamo svi, utjecale na svijest i onih koji su do sada blokirali ovaj projekat te da ćemo u sljedećem periodu konačno završiti taj posao.

Do idućeg ljeta ćemo sigurno biti puno spremniji. Ipak, kada su u pitanju vremenske nepogode kao što su bili ovogodišnji snjegovi i ovi požari, kakve god materijalno-tehničke uvjete osiguramo, to neće biti dovoljno. Bez uključivanja građana u akcije gašenja ili čisćenja, bez šire društvene akcije, nema efikasnog odgovora na vremenske nepogode velikih razmjera. Nisam siguran da smo uvijek spremni za ovakvu vrstu djelovanja, moramo više sami sebi pomagati.

 

Može li izlazak Željka Komšića iz SDP-a i kriza vlasti u zemlji ugroziti izborni rezultat Vaše stranke na predstojećim izborima?

 

Odlazak Željke Komšića, s ove vremenske distance, po meni je bio ishitren pa bih čak kazao i nepromišljen čin. Mi dijelimo iste vrijednosti, zajedno smo radili jako dugo na našoj ideji i svaki pojedinac koji odustane je gubitak za ispunjenje te ideje. Na žalost, na njegovu odluku nisam mogao utjecati. S druge strane, SDP je velika organizacija, obitelj, koja broji tisuće članova, koja se dobro pripremila za dolazeće izbore i koja će postići odgovarajući izborni rezultat. Ne mislim da će izborni rezultat SDP-a biti bilo čime ugrožen. Međutim, mi u SDP-u smo apsolutno svjesni da su građani jedini koji imaju mandat i moć cijeniti rad svake vlasti i političke stranke. Zato smo spremni uz njihovu podršku ići dalje.

 

Mnogi su pesimistični da će BiH uspjeti ispoštovati rokove iz Mape puta za EU. Vjerujete li Vi da je moguće u danim rokovima provesti presudu “Sejdić i Finci“?

 

Imamo nekoliko rješenja poslanih u parlamentarnu proceduru i imamo dva mjeseca da od tih početnih ponuđenih rješenja dođemo do jednog usuglašenog. Neprovedba presude Sejdić – Finci već godinama onemogućuje napredak BiH na međunarodnom planu. Jasno je da se radi o pitanju oko kojeg nije jednostavno usuglasiti stavove unutar BiH. Ipak, mislim da ćemo ovaj put imati dovoljno političke mudrosti te iskoristiti sljedeća dva mjeseca i otkloniti diskriminacijske odredbe u Ustavu BiH i tako doći do dugo očekivanog iskoraka po pitanju naše integracije u EU.

more recommended stories