Inspekcija na Risovcu: Radovi nelegalni, naložena obustava

Građevinski inspektor i inspektor prometa i puteva Općine Jablanica je povodom nelegalne gradnje više puta obišao lokalitet Risovca pri čemu je konstatirano činjenično stanje i uvtrđena nelegalna gradnja na parceli 2100/1 KO Risovac.

Još uvijek nepoznatim investitorima na Risovu naložena je, kako su nam potvrdili iz Inspekcije Općine Jablanica, obustavljanje radova obzirom, kako je utvrđeno, da se radi o nelegalnoj gradnji.

Naime, građevinski inspektor i inspektor prometa i puteva Općine Jablanica je povodom nelegalne gradnje više puta obišao lokalitet Risovca pri čemu je konstatirano činjenično stanje i uvtrđena nelegalna gradnja na parceli 2100/1 KO Risovac.

Obustava radova

O svemu je, kako navode za Bljesak, sačinjen Zapisnik, a odmah po donošenju Rješenja o obustavi gradnje i radova ponovno obišao navedeni lokalitet i tom prilikom Rješenje je u skladu sa zakonom postavljeno na svaki započeti objekat.

U Riješenju stoji kako se ”nalaže investitorima N.N obustava radova na parceli br.2100/1 K.0 . Risovac u Općini Jablanica, na Risovac, istočno od parcele br.1174 K.O.Risovac te da se za ishođenje potrebnih odobrenja određuje rok od šezdeset) dan.

U daljnjem obrazloženju stoji kako je, nakon inspekcijskog pregleda, utvrđeno da su investitori na navedenoj parceli izvršili ”zemljane radove, iskop i razgrtanje terena , priprema za radove. Također, urađen je objekt od betonskih blokova dimenzija 5x5m, i visine cca 2,6 m, izbetonirana je betonska ploča, dimenzija 8×6 m,kao i zašalovana podna ploča dimenzija 6,6×6,6 cca”.

Investitori nepoznati

Iz Inspekcije navode kako je uvidom u kopiju plana br.05/2-26-2-1171/2021-3,od 29. listopada 2021. ,izdate od geodetske službe općine jablanica konstatovano napred navedeno te da je o izvršenom očevidu sačinjen zapisnik, dok na samom lokalitetu niko nije bio prisutan.

Podsjećamo, protekli tjedan smo pisali o radovima u mjestu Risovac, a u sklopu budućeg Nacionalnog parka Blidinje, koji su alarmirali mještane, obzirom da se radi o lokaciji koja pripada državnoj zemlji.

”Prije mjesec dana smo primijetili da se krenulo s radovima, a kako smo znali da je riječ o državnoj zemlji, odmah smo posumnjali da se radi o ilegalnom projektu”, rekao nam je ranije jedan od mještana koji je o ovom slučaju upoznao i inspekciju u Općini Jablanica.

Nakon što su inspektori reagirali, izašli na teren, ustanovili da se zaista radi o nelegalnoj gradnji, postavljeni su natpisi s upozorenjima o zabrani gradnje na navedenim lokacijama. Nedugo zatim, natpisi su jednostavno skinuti, a s gradnjom se nastavilo bez ometanja.