Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

Inicijativa bez efekta: Zašto ne pojeftine lijekovi u BiH?

Must Read
Inicijativa za ukidanje, odnosno smanjenje ili povrat PDV-a na lijekove, prema najnovijoj zamisli nadležnih, čak i ako bude usvojena, neće utjecati na cijene lijekova koje plaćaju građani.

Kad se počelo govoriti o ovoj ideji, oni koji redovito ili povremeno ostavljaju novac u ljekarnama bili su sretni što će im se smanjiti mjesečni troškovi, no to se ne spominje u posljednjoj verziji inicijative.

“Jedna od varijanti Uprave za neizravno oporezivanje (UIO), koja je prihvatljiva i za fondove zdravstvenog osiguranja, jeste da smatra da se PDV koji plaćaju fondovi na lijekove raspoređuje na način da je to već zakonom definirano u koeficijenti za preraspodjelu sredstava po entitetima, sa određenim postotkom uključuju sredstva. Na ovaj način bi se osigurala značajna sredstva koja bi se sredstva mogla usmjeriti u daljnje proširenje prava iz zdravstvenog osiguranja, uključujući financiranje novih terapija i sl.”, priopćeno je jučer iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (FZO RS).

U toj najavi sastanak direktora FZO RS Dejana Kusturića i njegovih kolega iz FBiH i Brčkog Vlatke Martinović i Radomira Nikolića s direktorom UNO BiH Zoranom Tegeltijom je predmet zajedničke inicijative. vezano uz ukidanje, odnosno smanjenje ili povrat PDV-a na lijekove.

“Direktor Uprave za neizravno oporezivanje također smatra da je inicijativa opravdana, te da je potrebno zajedno sa entitetskim vladama razmotriti najbolje rješenje”, navode iz FZO RS.

Direktori nadležnih fondova, saopćeno je iz FZO RS, zahvalili su Tegeltiji “što je pokazao razumijevanje za izazove s kojima se suočava obvezno zdravstveno osiguranje u BiH i na potpori koju je pružio za daljnju realizaciju zajedničke inicijative”.

No, Uroš Vukić iz Udruge “Misli dobro” poručuje im kako to nije ništa drugo nego prelijevanje iz šupljeg u prazno. Ta je udruga, podsjetimo, ranije podnijela inicijativu za smanjenje cijena lijekova, ali kroz izmjenu Pravilnika o cijenama lijekova, od čega zasad pogoduju samo veledrogerije i maloprodajni lanci ljekarni.

Vukić je, govoreći o inicijativi o kojoj su razgovarali Tegeltija i menadžeri zdravstvenih fondova, istaknuo da ih ni sada ništa ne sputava u tome, ali…

“Gotovo sam siguran da, ako ikada zaživi, ​​u što sumnjam, neće biti namjenski potrošen, osim ako ne ide direktno na račune zdravstvenih fondova. Najbolji primjer vam je tzv. namjenska trošarina porez za gradnju autocesta. skupite, proslijedite vladama i novac ide negdje drugdje, a ne za autoceste”, istaknuo je Vukić.

Jasno je, kako dodaje, da su zdravstveni fondovi u problemima, da je novca sve manje, a stanovništvo sve starije i bolesnije, ali novac treba tražiti i prikupljati na drugi način.

“Zašto se, primjerice, trošarina na duhan, alkohol, gazirane sokove i sl. ne usmjerava direktno u zdravstvene fondove, jer su pušenje i alkoholizam najveći uzročnici bolesti. Što smo na kraju dobili od spomenutog ukidanja? PDV-a na lijekove na to da sve ostaje isto samo ako se novac preraspodjeli, ali građani od toga neće dobiti ništa“, naglasio je Vukić.

Podsjećamo, fondovi su krajem prošle godine podnijeli zajedničku inicijativu nadležnim institucijama entiteta i BiH za ukidanje/smanjenje ili povrat PDV-a na lijekove i medicinska sredstva, prenose Nezavisne .

U inicijativi je navedeno da je samo u zdravstvenom sustavu Republike Srpske u 2022. godini na ime PDV-a plaćeno više od 100 milijuna KM, dok su izdaci po osnovu PDV-a u ustanovama iz oblasti zdravstva Federacije BiH. i Hercegovine iznosio je više od 164 milijuna KM. Također, BiH je jedina zemlja u regiji koja ima jedinstvenu stopu PDV-a na lijekove i medicinska sredstva u iznosu od 17 posto i najviša je u regiji.

- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Blokirali smo oglase izdajničkog DC-a Mate Granića

Jer novcem se može kupiti sve i svakog u RH. U HercegBosni ne može. I nemoj da nam netko smeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -