INGENUO PICCOLO FEDERICA: BiH je trenutno u vrhu prioriteta EU! A jel EU u vrhu prioriteta BIH?

Banjaluka brije na nezavisnost, Rusiju, majku Srbiju. Sarajevo brije na Tursku, jačaju pokreti kojima je Istok uzor. Mala hrvatska zajednica u BIH kojoj su oduzeta prava konstitutivnog naroda u EU gleda kao u spas. U istu onu EU koja ju je toliko puta izradila. EU definitivno nije prioritet BH elita. U BIH zemlji neriješenog naionalnog pitanja toliko toga je ispred EU. Tek deklarativnog političke elite zalažu se za EU. Međutim dug je put do EU. Ako bi i htjela postati dio EU BIH bi trebala prestati biti ono što je danas. Po svemu antieuropska zemlja. U EU je nezamislivo kršenje kolektivnih prava, nezamislivo je da se nekome brani uspostava TV kanala na maternjem jeziku, autohtonom narodu nekakve europske zemlje. U EU federalizacije i unutarnje reorganizacije zemlje nisu bauk. U EU je sve surptono onom što je danas BIH. Daleko je EU od BIH. A BIH političari lažu kada kažu da su opredijeljeni za EU. Opredijeljeni su jedino za nastavak kaosa u BIH. Nastavak kaosa znači puno birokracije i puno fotelja. Za rodbinu i prijatelje.

 

BiH je u vrhu prioriteta EU i sada je na vama da tu šansu iskoristite, poručila je u  intervjuu banjalučkim “Nezavisnim novinama” Federica Mogherini, visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnost i potpredsjednica Europske komisije, koja danas stiže u BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Mogherini će se danas susresti s članovima Predsjedništva BiH, vodstvom oba doma Parlamenta BiH, obratit će se zastupnicima bh parlamenta, a razgovarat će  i s Vjekoslavom Bevandom, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, Miloradom Dodikom, predsjednikom RS, Marinkom Čavarom, predsjednikom FBiH, Željkom Cvijanović, predsjednikom Vlade RS, i Fadilom Novalićem, predsjednikom Vlade FBiH.

Sama činjenica da dolazim u posjetu Bosni i Hercegovini drugi put u tri mjeseca jasno pokazuje koliko je vaša zemlja važna Europskoj uniji i meni osobno”, istakla je Mogherini.

-Ali, na kraju krajeva, ovdje nije riječ o nama. Riječ je o građanima Bosne i Hercegovine, koji žele bolji život i koji gube strpljenje. Uspješnost obnovljenog pristupa i programa reformi ovisi od lidera. Cjelokupno institucionalno i političko vodstvo u zemlji na svim razinama morat će zajednički i konstruktivno raditi na europskoj budućnosti ove zemlje za dobrobit svih. Ono što treba promijeniti su rezultati koje postižu domaći lideri i institucije. Oni su ti koji trebaju sprovesti potrebne reforme, naglasila je Mogherini.

Kazale je i kako će civilno društvo biti uključeno u izradu programa reformi.

Već se redovito konsultiramo s predstavnicima civilnog društva po različitim pitanjima, uključujući, na primjer, Strukturirani dijalog o pravosuđu i dodatnim pitanjima u vezi s vladavinom prava. Povjerenik Hahn i ja smo se sastali s predstavnicima civilnog društva prilikom posjete Bosni i Hercegovini u prosincu, a ja ću se danas sastati s predstavnicima kreativnog i kulturnog sektora. Vrlo je važno za njih da iskažu svoje stavove, odnosno za institucije da ih saslušaju. Sada je pravi trenutak. Građani i lideri moraju iskoristiti priliku za svoju europsku budućnost – bez odlaganja, rekla je Mogherini u intervju banjalučkim “Nezavisnim novinama”.