Published On: Wed, Jul 26th, 2017

INFORMER TVRDI: Rusi u zadnji tren spriječili atentant na Dodika

BEOGRAD – Ruska obavještajna služba (FSB) spriječila je u posljednjim trenucima atentat na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, otkriva Informer. Odlično obaviješteni izvori beogradskog lista iz sigurnosnih krugova navode da su tajne službe BiH do detalja isplanirale napad na Dodika za 23. april, kada je lider RS ​​u Donjoj Gradini nazočio komemoraciji Srbima ubijenim u logoru Jasenovac. Osmica stoji iza svega Prema ovim saznanjima, glavni operativac akcije bio je Osman Mehmedagić osmica, šef tajne službe BIH i bivši tjelohranitelj Alije Izetbegovića. Od atentata se, međutim, odustalo kad su ruski bezbjednjaci u suradnji sa srpskim kolegama provalili pakleni plan i spriječili kaos.

“Planirali su se tijekom Dodikovog govora izazovu neredi koji bi kulminirali velikim sukobima, a glavna meta je bio upravo Dodik, na koga bi netko pucao u tom metežu. U tu svrhu čak su u publiku infiltrirali tridesetak terorista s Kosova, koji su svi odreda bili pod Osmičinom kontrolom. Međutim, na komemoraciju su došli i tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej, što je teroristima pokvarilo planove, pošto su iz tog razloga naši i ruski obavještajci podigli opreznost do maksimuma.

U pripremi događaja, a naročito poučeni iskustvom iz Potočara 2015. (vidite okvir), uz pomoć svojih povjerljivih ljudi saznali su za opasnu zavjeru bošnjačkih tajnih službi, i to je atentatore natjeralo da se primire – prenosi naš izvor i dodaje da im Dodik smeta jer se bori za jaku RS i Srbiju, a drugi njegov ‘grijeh’ je što je prepreka širenju radikalnog islama iz BiH i Kosova na Srpske i Srbiju “, kazao je izvor za Informer. U Dodikovom kabinetu nije bilo moguće dobiti komentar, a s druge strane, stručnjak za terorizam Dževad Galijašević upozorava da Dodik ima mnogo neprijatelja u Sarajevu. “Njegovi neprijatelji naročito su brojni među mudžahedinima, koje kontroliraju Bakir Izetbegović i SDA.

On se protivi konceptu Islamske države koju je napravio Alija Izetbegović mnogo prije ISIS. Zbog toga je na meti mnogih ekstremista u BiH “, ističe Galijašević, dodajući da OBA stalno drži pod prismotrom istaknute ličnosti u RS, ali i Srbiji. “Osmica je za to formulirao 14 operativno-tehničkih mjera. Podatke razmjenjuju sa Tačijevom obavještajnom službom, koja također nadzire političare u Srbiji. Na ovogodišnjem komemorativnom skupu u Gradini bilo je primjećeno neovlašteno prisustvo velikog broja osoba za koje se pretpostavlja da su operativci OBA. Koji je bio njihov zadatak, teško je reći, ali nije isključeno i da je trebalo izazvati nekakav kaos koji bi bio iskorišten za likvidaciju Milorada Dodika “, zaključuje Galijašević.

Miroslav Bjegović, dekan na Fakultetu za studije sigurnosti “Edukons”, kaže da su postojale indicije o ovom napadu: “Sigurnosne službe RS su imale ovu informaciju, koja je ‘procurila’ iz OBA. Mislim, ipak, da pravi cilj nije bio atentat na Dodika, već zastrašivanje i destabilizacija RS, a sve radi uvođenja BiH u NATO, gdje OBA ima ključnu ulogu “.

Napad na Vučića u Potočarima organizirale službe BiH

O djelovanju službi BiH najbolje govori napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića tijekom komemoracije u Potočarima 11. srpnja 2015. godine, kada je doslovno kamenovan! Za njegovu sigurnost bilo je zaduženo Ministarstvo sigurnosti BiH na čelu s Draganom Mektićem, a do dana današnjeg za taj brutalni napad nitko nije odgovarao. Prema svim Dostuna podacima, pokušaj njegove likvidacije organiziran je u sigurnosnim strukturama BiH. (Informer)