Published On: Pon, sij 5th, 2015

Imama napao čovjek s bradom od četiri prsta

Selvedin ef. Beganović, imam u džematu Trnovi, u općini Velika Kladuša, koji je treći put napadnut nožem vidio je napadača, koji nije bio maskiran, piše Dnevni avaz.

”Razbojnik je imao bradu, kako nam je objašnjeno, dužine četiri prsta, ali ga, navodno, trnovski imam nikada nije ranije vidio. Sve se dogodilo vrlo brzo”, navele su sarajevske novine.

S duge strane, glasnogovornik MUP-a Unsko-sanske županije, Ale Šiljdedić, je za Avaz izjavio kako postoje sumnje, na osnovu iskaza napadnutoga, da su napadači iz vehabijskog pokreta i da sve ima veze s protivljenjem ef. Beganovića odlasku na ratište u Siriji.

”Mogu samo reći da mi u tom pravcu i vodimo istragu”, rekao je Šiljdedić.

Imam Beganović u intervjuu Avaz rekao je kako se i nakon uhićenja i podizanja optužnice protiv neformalnog vođe radikalnih islamista Bilala Bosnića nastavlja novačenje i odlazak mladih Bošnjaka u Siriju gdje se priključuju terorističkoj organizaciji Islamska država.

Govoreći o napadima, izrazio je sumnju da je treći napad na njega, kada je nožem pokušano ubojstvo, motiviran njegovim protivljenjem ratovanja Bošnjaka u Iraku i Siriji.

“Razlog tih napada može biti moja javna potpora stavu Islamske zajednice i reisa, a to je da ratovi u Siriji, a sada i u Iraku, nisu naši ratovi i protivljenje da se naša omladina šalje na ta područja”, rekao je doavši kako je on jedini upozorio na to da je najekstremnija skupina vehabija, otvorila mesdžid te centar u mjestu Bosanska Bojna zbog čega je policija pokrenula opsežnu istragu te je uhićen Bilal Bosnić.

Unatoč uhićenju i podizanju optužnice protiv Bosnića, kojega vlasti BiH terete za potporu terorizmu, nastavlja se novačenje i odlazak mladih Bošnjaka u Irak i Siriju, upozorio je Beganović.

“Bilal ima svoje zamjenike, jer mi moramo imati na umu da to nije neka seljačka udruga, to je organizirana skupina ljudi koja naše mladiće, a sada i djevojke, šalje do Austrije, preko Turske do Sirije”, dodao je.

Posljednji napad okarakterizirao je kao pokušaj ubojstva i upozorio da se opstruira policijska istraga i podmeću lažni tragovi kako se ne bi otkrio napadač.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare