Published On: Sri, kol 26th, 2020

Ilja Rjepin – Tolstoj među slikarima

 

Ilja Rjepin: Autoportret

Ilja Rjepin bio je najpoznatiji slikar ruskog realizma i umjetnik kojem pripada velika zasluga za uvođenje ruske umjetnosi u europske tokove. Povjesničari umjenosti tvrde da je Rjepin u likovnom svijetu bio ono što je njegov suvremenik Lav Tojstoj bio u svijetu književnosti. Rjepin je suvremenike fascinirao „sposobnostošću da reproducira ljudski život snažnim i živopisnom silom“, a sam Tolstoj tvrdio je da Rjepin „prikazuje život naroda mnogo bolje nego bilo koji drugi ruski umetnik“.

Portret Lava Tolstoja 1887.

Modest Musorgski

Car Nikolaj II

Slikareva kći

Pisemski

Tretjakov

Rubinštajn

Portret Meneljejeva

Sveti Nikola u Likiji

Odgovor zaporoških kozaka turskom sultanu

“Burlaci na Volgi”

Uskršnja litija u Kurskoj guberniji

Ivan Grozni i njegov sin

Sadko u podvodnoj kraljevini

Jabuke i lišće

„Rjepin je uporno tražio nove tehnike i sadržaje kako bi svom djelu dao veću puninu i dubinu. Imao je dubok osećaj svrhe u svojoj estetici i veliki umjetnički dar da osjeti duh vijeka i njegovo odražavanje u životima i likovima pojedinaca“, ukazuju historičari umjetnosti.

Rjepin je rođen u blizini Harkova, a umjetničko obrazovanje započeto kod lokalnog ikonopisca završilo se u Carskoj akademiji umetnosti u Petrogradu. Jedno vrijeme boravio je u Italji i Francuskoj. Po povratku u Rusiju, pridružio se 1878. pokretu „peredvižnika“, koji su se pobunili protiv protiv akademskog formalizma službene akademije.

Tada je nastala Rjepinova čuvena slika „Burlaci na Volgi“. On je podjednako  bio uspješan i popularan kao slikar i historijskih i suvremenih tema, a među glavnim kupcima njegovih djela bili su i članovi carske porodice i Pavle Tretjakov, osnivač istoimene čuvene moskovske galerije.

Iako je i u Sovjetskoj Rusiji njegovo slikarstvo prihvaćeno kao uzor za rad ostalih umjetnika, Rjepin je iskoristio sretnu okolnost da je njegova kuća koju je sagradio sjeverno od Petrograda poslije Oktobarskog prevrata pripala  Finskoj.

Zabava

Veliki knez bira mladu

Ceremonijalno zasjedanje Državnog saveta

Puškin recituje svoju poemu pred starim Deržavinom

17. listopad 1905.

Preminuo je u finskom mjestu Kukala, koje je kasnije vraćeno pod rusku upravu i po njemu dobilo ime Rjepinovo, a zajedno sa znamenitostima Petrograda nalazi se na Uneskovoj listi svjetske kulturne baštine.

Ilja Jefimović Rjepin od 1907. bio je dopisni član Srpske kraljevske akademije, a ovo zvanje dobio je tri godine prije Lava Tolstoja.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x