Published On: Wed, Jun 12th, 2019

ILE VRLJIĆ: Zahvaljujući operaciji ‘Lipanjske zore’ Hrvati su svoji na svome

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća mještani mostarskog naselja Cim danas su bogatim programom svečano obilježili 27. obljetnicu vojno – redarstvene operacije ‘Lipanjske zore’ uz evociranje sjećanja na junake koji su 1992 godine sudjelovali u oslobađanju doline Neretve od srpskog agresora.

Ratni zapovjednik 3. bojne cimske Ilija Vrljić na trgu posvećenom braniteljima te bojne je za Pogled.ba kazao kako mu se svake godine na spomen obilježju miješaju emocije

„Drago nam je da smo ostali, da možemo doći ovdje zapaliti svijeće, ali onda dolaze svi ti ljudi, sva ta imena s ovog spomen obilježja i onda se sjećate  i prisjećate svih tih mladih ljudi i postavljate pitanje da li je žrtva bila uzaludna. Ja mislim da nije, jer danas sm ipak slobodni na ovome prostoru . Možemo slobodno izražavati svoje mišljenje svoj jezik i kazati da smo Hrvati, svoj na svome“, kazao je Vrljić za Pogled.ba

Uz evociranje sjećanja zapaljene su svijeće i položeno cvijeće uz spomen obilježje na Trgu III Cimske bojne i na spomen obilježjima  Gorica i Smrčenjaci, a po tom je održan svečani mimohod prema crkvi svetog Ante u Cimu gdje je služena Sveta misa.

Nakon vjerskih obreda slijedi  bogat kulturno zabavni program na školskom igralištu u sklopu kojeg  mještani Cima obilježavaju i patrona svoje župe.

Uz obilježavanje Lipanjskih zora u Cimu se u organizaciji Hrvatskog kulturno umjetničkog društva “sv. Ante – Cim” iz Mostara danas svečano obilježava Proslava svetog Ante, Dan Cima te Smotra folklora.

Na školskom igralištu slijedi bogat kulturno – zabavni program  gdje je uz  ples, pjesmu i običaje neizostavno tradicionalno druženje do kasno u noć.

Uz domaćine, program će obogatiti prijateljska folklorna društva, a u zabavnom dijelu večeri će nastupiti Romeo Nikolić.

HKUD „sv. Ante – Cim“ Mostar ima bogatu povijest. 1872. godine u njedrima Franjevačkog samostana u Mostaru nastalo je Društvo sv. Ante koje je djelovalo sve do potkraj Drugog svjetskog rata. 1993. godine u Domu sv. Ante u Cimu, zajedno s preživjelim članovima drevnog Društva sv. Ante i podmlatkom Društvo se obnavlja pod imenom HKUD „sv. Ante – Cim“ Mostar.

Društvo njeguje i čuva tradicionalno kulturno nasljeđe hrvatskog naroda Mostara i okolice, njegove običaje, pjesme i igre, nošnje i glazbala, kao i folklor susjednih država i naroda. Sa sobom nosi vedrinu i raznolikost narodnog stvaralaštva.

Autor: G.Š.:/Pogled.ba

Napomena: Naslovna foto ironizira današnji trend iseljavanja s prostora koji su se u mukama branili.