IGOR CRNADAK Na pitanje Sutorine ‘bit će stavljena točka’

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak ocijenio je da će parlament BiH odbaciti inicijativu o poništavanju ugovora o granici sa Crnom Gorom, čime će na pitanje Sutorine “biti stavljena točka”.

Crnadak je napomenuo da je ta inicijativa imala podršku samo jednog zastupnika i da nijedna institucija u BiH nije o njoj iskazala pozitivan stav.

“Nakon što parlament 13. svibnja odbaci inicijativu, očekujem da neće više biti nijednog razloga da ovo pitanje bude tema između BiH i Crne Gore”, rekao je Crnadak za podgorički list “Dan”.

Navodeći da veleposlanik BiH u Crnoj Gori Đorđe Latinović ostaje u Sarajevu na konsultacijama, Crnadak je izrazio nadu da će situacija u vezi sa Sutorinom biti uskoro razriješena i da će vrlo brzo početi raditi veleposlanici u Sarajevu i Podgorici, prenosi Srna.

Predlagač rezolucije je zastupnik SDP-a BiH Denis Bećirović, koji smatra da Sutorina treba biti dio teritorije BiH.

Crna Gora i BiH završile su razgraničenje u svibnju prošle godine u Sarajevu, usuglasile i parafirale dokumenta u vezi s granicom. Crna Gora i BiH su u lipnju, odnosno u studenom, utvrdile prijedlog ugovora o granici, prema kojem Sutorina, primorska prevlaka kod Herceg Novog, ostaje u sastavu Crne Gore.

Dužnosnici Crne Gore priopćili su ranije da je pitanje Sutorine završeno i da očekuju skoro potpisivanje ugovora o granici.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, zbog otvaranja tog pitanja, odgodio je imenovanje veleposlanika u Sarajevu.