Published On: Čet, lis 10th, 2013

IFIMES Brammertz nominiran za Nobelovu nagradu za mir

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije ( IFIMES ) iz Ljubljane u siječnju ove godine podnio je službenu nominaciju Nobelovom komitetu u Oslu u kojoj je obrazložio nominaciju za Nobelovu nagradu za mir Serge Brammertza , glavnog tužitelja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ( ICTY ) sa sjedištem u Haagu .

Nominaciju su potpisale visoke i ugledne ličnosti iz različitih država u rangu predsjednika parlamenta , šefa države , predsjednika ustavnog suda , zastupnika Europskog parlamenta , ministara , veleposlanika i drugih .

– Brammertz je odigrao ključnu ulogu u promoviranju pomirenja i obnove povjerenja između ugroženih zajednica na prostoru bivše Jugoslavije , koji su osnovni uvjeti za ponovno uspostavljanje i održavanje trajnog mira . Kroz njegov poseban odnos sa žrtvama , pokazao je odlučnost da traži punu suradnju država i vlada zemalja bivše Jugoslavije , a izražavao je i snažnu potporu nacionalnim pravosuđima na teritoriju bivše Jugoslavije . Brammertz je postavio temelje za napredak društava zasnovan na vladavini prava . Svojim radom je u velikoj mjeri doprinio realizaciji ključnih ciljeva Vijeća sigurnosti UN – a . Njegov doprinos u jačanju i osiguranju mira na prostoru bivše Jugoslavije je nemjerljiv .
On tretira sve žrtve jednako i izražava podršku njihovim naporima da njihov status bude uređen i prava priznata , navodi se , između ostalog , u obrazloženju nominacije , saopćeno je iz IFIMES – ​​a .

Serge Brammertz , preuzeo je poslove glavnog tužitelja Tribunala u siječnju 2008.godine .

 

FENA