Srijeda, 29 svibnja, 2024

Iduće godine počinju prva istraživanja nafte u BiH!

Must Read

U parlamentarnu proceduru prvi put je upućeno zakonsko rješenje koje uređuje oblast istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Federaciji BiH. Uz to, Vlada FBiH je već ranije potpisala Memorandum o razumijevanju s nizozemskom kompanijom “Shell”, svjetskim gigantom u ovoj oblasti.

Ukoliko u Federalnom parlamentu navedeni zakon bude usvojen, iz Vlade FBiH najavljuju da se već prve bušotine mogu očekivati u narednoj, a eksploatacija početkom 2015. godine.

Otklanjanje zastoja

Iz Ministarstva energije, industrije i rudarstva FBiH naveli su da se zakonom o istraživanju i eksploataciji nafte i plina FBiH, koji je na Federalnoj vladi utvrđen u formi nacrta, konačno otklanja zastoj u otkrivanju i utvrđivanju postojanja komercijalnih ležišta ugljikovodika, kao i mogućnost uvođenja stranih investitora zainteresiranih za istraživanje i eksploataciju na ovim prostorima.

Također, ovim zakonom se utvrđuju rezerve energenata, zatim kvalitet nafte za potrebe FBiH u vidu poticaja gospodarskog i društvenog razvoja, štite ležišta nafte i plina kao prirodnog bogatstva, te se omogućava gospodaranje i sprečavanje rasipanja nafte i plina.

Direktor Geološkog zavoda u Sarajevu Hazim Hrvatović kazao je za “Avaz” da su svi dosadašnji rezultati i istraživanja dokazali da nafte i plina ima u nalazištima širom FBiH, a pogotovo na području Hercegovine i sjeverne Bosne.

On ističe da je osnovni problem do sada u tome što je ova oblast bila podijeljena tako što su županije bili nadležne za davanje koncesija, a federalna razina za davanje suglasnosti za eksploatacije. Sada je definirano da sve nadležnosti budu na razini FBiH.

– Sve će zavisiti od usvajanja ovog zakona u Parlamentu koji praktično otvara vrata istraživanju i eksploataciji nafte u FBiH – kazao je Hrvatović.

Povijesni podaci

Iz Vlade FBiH su naveli da su podaci prikupljeni od 1970. do 1990. godine ustupljeni “Shellu”, te da će stručnjaci ove vodeće naftne kompanije uraditi digitalni format, koji će biti osnova za objavu tendera za istraživanje nafte i plina. Prema najavama, tako bi se sredinom naredne godine moglo sa 90-postotnom točnošću znati gdje se nalaze određene količine nafte i plina.

Prema ranijim znanstvenim istraživanjima, značajne količine nafte pronađene su na lokalitetima kod Drežnice, sjeverno od Mostara, zatim na području Dinarida i Posavine, odnosno od Bosanskog Šamca do Semberije.

U okviru naftnih istraživanja u periodu između dva svjetska rata nafta je nađena na nekoliko bušotina u Požarnici i Siminom Hanu kod Tuzle. Povijesni podaci govore o tome da je eksploatirano na stotine tona ovog energenta.

Tijekom 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća firma INA-Naftaplin iz Zagreba vršila je istraživanja na područjima sjeveroistočne Bosne te centralnih i vanjskih Dinarida. Nakon toga istraživanja nafte i plina na području BiH proveo je sarajevski “Energoinvest”.

Pred agresiju na BiH bio je formiran projekt “Sjeverna Bosna”, financiran od kredita Svjetske banke u iznosu od 2,5 milijuna dolara, dok je projekt “Dinaridi”  financirala američka kompanija AMOCO.

Na osnovu prijeratnih istraživanja procijenjeno je da južno od Bosanskog Šamca rezerve nafte iznose 64,5 milijuna barela, odnosno oko 9,2 milijuna tona, a jugozapadno od Orašja čak i do 108,4 milijuna barela, odnosno 15,5 milijuna tona ovog energenta.

Podaci govore o 15 istražnih bušotina koje su pokazale da na prostoru sjeveroistočne BiH, na dubini od 3.000 do 5.000 metara, postoje rezerve od 50 milijuna tona nafte!

Ulazak ‘Shella’ znači ulazak krupnog kapitala

– “Shell”, kao možda najvažnija naftna kompanija, već je službeno iskazala interes da istražuje određena područja Tuzlanske županije, sjeveroistočne Bosne, zatim područje Orašja i Posavine – kaže za naš list Abdulah Bašić, profesor ekologije, energetike i prirodnih resursa na Tuzlanskom sveučilištu.

Prema njegovom mišljenju ulazak “Shella” u BiH znači ulazak krupnog kapitala, koji će doprinijeti ekonomskoj sigurnosti BiH. Profesor Bašić tvrdi da to automatski znači interes svjetskih sila za BiH i njen potencijal.

ABCportal.info

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -