IDIOTI99 VAN VREMENA I PROSTORA: Natjerali su Bošnjake da mrze BH Srbe i Hrvate a sada sanjaju o bosanskoj naciji. I ne prestaju negirati ime sveto. Hercegovinu

Bosanska nacija je izraz povijesnog razvoja bosanskohercegovačkog društva i države, kazao je idiot Senadin L. kao uvodničar današnje sesije Kruga 99 – “Bez bosanske nacije nema ni moderne bosanske države”.

U svom izlaganju idiot L. je naglasio da je, u skladu s europskom epohom gradnje nacija, “sasvim razumljivo da Bosna mora nastaviti razvijati vlastiti koncept bosanske nacije koji ima pravno-politički okvir”.

Ozbiljenje bosanske nacije je proces izgradnje države zasnovane na pravu (to je ono kad četvrti put Hrvatima nametneš jazavca, sve po pravu i s nametnutim Izbornim zakonom) i integracije društva na principima slobodnog i ravnopravnog građanstva. Poimanje nacije u Bosni trebamo osloboditi od podlih interpretacija velikodržavnog hegemonizma komšija i susjeda, prikrivenog etnofaulizma, od epskih naracija, od primordijalnih izmišljotina, od laži i mitova plemena, od religijskih dogmi i prihvatiti da je nacija forma ili medij povezivanja građana, ljudi jednog društva, kojim se osigurava vladavina prava i napredak zajednice. To je je cilj i smisao naracije o naciji – uspostavljane nacionalne države slobodnih i ravnopravnih građana – kazao L. (Neoosmanizam nije spomenuuo)

Do bosanske  nacije vrijeđanjem Srba i Hrvata? Teško …

Navodi da se kardinalna činjenica antibosanskog hegemonizma ogleda u kontinuiranom ometanju etabliranja bosanske nacije i planskom potkopavanju bosanske suverenosti.

To je već postalo kulturni kod velikosrpstva i velikohrvatstva, krvotok političkog bića ta dva nacionalizma od 19. stoljeća, koji ne posustaje u 20. stoljeću i nastavlja se dalje u prvoj polovici 21. stoljeća. Svako povijesno uzdizanje Bosne kao političke forme bilo je odmah osporavano, minirano, unaprijed proglašavano nemogućim pothvatom, fizički napadnuto. Osnov tih obeshrabrujućih negacija sastojao se u nedostatku znanja na bosanskoj razini koja su bila potrebna za rad društveno-znanstvene inteligencije – kazao je Lavić.

Drugi uvodničar Zlatko Hadžidedić navodi da je…

Dosta. I vama je vikend. Društvo u kojem je Hadžidedić uvodničar bilo čega došlo je do kraja svoje intelektualne utopije.

Laku vam noć.

more recommended stories