IDF: Ubili smo 8000 boraca Hamasa; NETANYAHU: Budimo jasni, ovo će biti dugi rat

Izraelska vojska ubila je do sada osam tisuća Hamasovih boraca tijekom rata u Gazi, objavio je glasnogovornik vojske, dok je premijer Benjamin Netanyahu najavio borbu Izraela do “totalne pobjede” nad Hamasom. Navedena procjena nastala je na temelju izvještaja o ciljanim udarima i izvještaja s bojišta, kao i ispitivanja zarobljenika, kazao je glasnogovornik izraelske vojske.

Izraelske snage ulaze dublje u Pojas Gaze, rekao je premijer Benjamin Netanyahu današnjem obraćanju, dodajući da će se Izrael do “potpune pobjede” nad Hamasom. Aludirajući na to da je 15 izraelskih vojnika poginulo za vikend, Netanyahu je rekao da rat ima visoku cijenu.

“Činimo sve da zaštitimo živote naših ratnika”, kazao je. “Budimo jasni, ovo će biti dugi rat”, najavio je izraelski premijer.

Izrael niječe zločine

Izraelska vojska negirala je u nedjelju navode o počinjenom zločinu u bolnici u Gazi. Prije tjedan dana Al Jazeera je izvijestila da je izraelska vojska buldožerom uništila šatore prognanika u dvorištu bolnice, pritom ubivši oko 20 ljudi. Prema izvještaju CNN-a ustrijelili su nekoliko liječnika, iako su već provjerili njihovu moguću povezanost s terorističkim aktivnostima, te su pustili vojnog psa da ugrize čovjeka u invalidskim kolicima.

Izraelska vojska (IDF) nema veze s tijelima pronađenima u bolnici Kamil Advan u Džabaliji na sjeveru Pojasa Gaze, stoji u priopćenju objavljenom u nedjelju. Društvenim mrežama kružila je snimka na kojoj crveni buldožer navodno zatrpava ljude u dvorištu bolnice.

Međutim, taj video datira iz 2013. i nema nikakve veze s trenutnim raspoređivanjem izraelskih vojnika u Džabaliji, navodi izraelska vojska. Vojska je odbacila optužbe i ustvrdila da čini sve što je moguće kako bi izbjegla ozljeđivanje nedužnih. Bolnicu je Hamas koristio za terorističke aktivnosti i nalazila se u blizini jednog od njegovih sjedišta, rekao je IDF./Hina/HMS/