IDF POTVRDIO: Izraelska vojska ušla u bolnicu Al Shifa u Gazi

 

People stand outside the emergency ward of Al-Shifa hospital in Gaza City on November 10, 2023, amid ongoing battles between Israel and the Palestinian Hamas movement. – Heavy fighting was raging near Al-Shifa hospital, with Israel saying it had killed dozens of militants and destroyed tunnels that are key to Hamas’s capacity to fight. Israel launched an offensive in Gaza after Hamas fighters poured across the heavily militarised border on October 7, killing 1,400 people, mostly civilians, and taking around 240 hostages. (Photo by Khader Al Zanoun / AFP)

Prema najnovijim izvješćima iz najveće bolnice u Gazi, Al Shife, unutar bolnice se još uvijek nalazi nekoliko stotina pacijenata i medicinskih djelatnika te par tisuća ljudi koji su tamo potražili sklonište.

Liječnik Munir Al-Bursh, glavni direktor ministarstva zdravstva u Gazi koje je pod upravom Hamasa, u ponedjeljak je kazao da je medicinsko osoblje odbilo naredbu Izraelskih obrambenih snaga za evakuaciju jer ne želi ostaviti približno 700 pacijenata, koji bi u tom slučaju umrli.

“Problem nisu liječnici, problem su pacijenti. Ako ih ostavimo, umrijet će. Ako ih povedemo, umrijet će na putu. Ovo je problem: govorimo o 700 pacijenata”, rekao je Al-Bursh.

Liječnik koji radi u bolnici Al Shifa rekao je za CNN da su dobili obavijest o operaciji samo 30 minuta prije početka današnjeg ulaska izraelskih snaga u kompleks. Podsjetimo, izraelska vojska je objavila da je ušla u kompleks Al Shife i kako “na temelju obavještajnih informacija i operativnih potreba” provodi “preciznu i ciljanu operaciju protiv Hamasa u određenim dijelovima bolnice”.

Izraelska vojska dodala je da su s njezinim snagama “medicinski timovi i govornici arapskog jezika, posebno obučeni kako bi se pripremili za ovo kompleksno i osjetljivo okruženje, s ciljem da se ne naudi civilima”. Glasnogovornik IDF-a Peter Lerner za CNN je rekao da su bolnica i kompleks središte Hamasa za njegove operacije, potencijalno čak i njegovo “srce”.