Published On: Pon, pro 11th, 2017

ICRC poziva na humanost prema povratnicima ISIL-a – Kako riješiti ovaj veliki problem?

Europa i brojne muslimanske zemlje su suočene s velikim sigurnosnim problemom zbog povratka poraženih terorista s Bliskog istoka u matične domovine.

“Pokušaj rješavanja problema vezanih za povratak ljudi koji su se borili u redovima ekstremističke skupine “Islamske države”, ali i njihovih obitelji, ne bi trebao krenuti kontroverznim putem dehumanizacije”, izjavio je izjavio čelnik Međunarodnog odbora Crvenog križa Peter Maurer.

Prema njegovim riječima, četverogodišnja djevojčica koja je ostala bez roditelja, brata i sestre zbog topničkih granatiranja u Iraku, trenutno živi u sirotištu bez ikakve veze s rođacima.

Međunarodni odbor Crvenog križa je uspio pronaći njenu baku s kojom je dijete kontaktiralo preko Skypea.

Maurer je napomenuo da djevojčica mora živjeti s tom tajnom, jer ako se sazna, tijekom života će “patiti zbog mržnje i diskriminacije, budući da se njezin otac borio u redovima ISIL-a”.

Čelnik međunarodne humanitarne organizacije je istaknuo da danas mnoge države moraju riješiti teško pitanje što učiniti sa svojim građanima koji su se borili, primjerice, u Siriji i Iraku.

Što da se radi s njima? Sada, kada se o tom problemu raspravlja u državama, pozivam političke vođe da ne krenu skliskim putem dehumanizacije, što može biti put do ponora”, rekao je Maurer.

Peter Maurer je definitivno u pravu spominjući slučaj četverogodišnje djevojčice, ali su oni koji su pohađali škole na teritoriju urušenog “kalifata”, koji su prošli vojnu obuku i sudjelovali u borbama, koji su provodili ritualne egzekucije civila i zarobljenih vojnika veliki sigurnosni problem za sve.

Soufan Centar je objavio podatke za 2016. i 2017. godinu o stranim borcima i povratnicima, a za 2017. i djeci u redovima “Islamske države”, koji su poražavajući.

isil

FOTO – Soufan Centar / Strani borci i djeca u redovima “Islamske države”

isil

FOTO – Soufan Centar / Strani borci i djeca u redovima “Islamske države”


guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x